Att solbada många timmar om dagen, särskilt när huden inte vant sig vid solen ännu, har ett tydligt samband med ökad risk för hudcancer. Foto: SVT

Farlig hudcancer ökar kraftigt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Upprepad hudcancer av typen malignt melanom har ökat kraftigt och blivit tio gånger så vanligt i Sverige, jämfört med siffror från 1960-talet. Det visar ny forskning.

Hudcancer är den cancerform som ökar mest i Sverige. Den nya forskningen visar också att den allra farligaste varianten ökar mest – nämligen upprepade fall av malignt melanom.

– Det vi ser med den här studien är att de som fått ett melanom också oftare än förr får ytterligare hudcancertumörer, säger Hildur Helgadottir på Karolinska institutet.

De svenskar som fick cancerformen malignt melanom 1960-1969 drabbades nästan aldrig av en ytterligare omgång av samma cancer. De svenskar som fick malignt melanom 2000-2009 drabbades däremot tio gånger oftare än 1960-talets svenskar av att åter få samma cancer inom tio år igen.

Plötslig solchock farligast för huden

– Det är stora skillnader om man jämför med hur vi exponerade oss för solen i bondesamhället. Då var vi mycket ute och på våren blev det en mer gradvis exponering. Folk hade dessutom lite mer kläder på sig, säger Hildur Helgadottir.

– Nu utsätter vi huden för andra växlingar. Mitt i vintern åker många med oförberedd hud till Thailand och solbadar flera timmar om dagen.

Trots ökad kunskap om att solbad kan orsaka hudcancer har attityderna bland svenskarna inte förändrats, säger Hildur Helgadottir. Vi vill fortfarande ägna många timmar av våra semesterdagar åt att få ligga i solen.

– Det är ju bra att vara utomhus men det handlar om att skydda sig, fortsätter hon.

Martin Bergö är professor på Karolinska institutet, han var inte inblandad i den nya studien men har läst den.

”Otroligt förvånande”

– Det här är en bra och jätteviktig studie. Dödligheten är betydligt större andra gången man får malignt melanom. Det riktigt intressanta med de nya siffrorna är hur mycket det ökar att få återkommande melanom, säger Martin Bergö.

– Det här är samtidigt otroligt förvånande eftersom vi alla vet riskfaktorn med att sola. Vi har vetat länge att uv-strålning och solljus ökar risken för hudcancer, fortsätter han.

Att svenskarna ökat sitt solbadande och utlandsresor till solen är en känd faktor. Men Martin Bergö påpekar att vi också upptäcker fler hudcancrar idag än förr.

Dessutom bör man forska vidare på om det kan finnas andra faktorer som spelar in, menar han. Till exempel har man i djurförsök sett att kosttillskott med antioxidanter kan öka spridningen av hudcancer hos möss som i experiment fått cancertumörer från människor. Detta skulle också kunna vara en bidragande faktor bakom ökningen, förklarar Martin Bergö. ”Vi behöver veta mer om sambandet mellan kost och cancer”, säger han.

Annan inställning behövs

Men i grunden måste svenskarna ändra inställning till solbad menar Martin Bergö:

– Man vet att det hjälper att skydda sig mot solen. I länder där man genomfört intensiva kampanjer för att få människorna att minska sin solexponering så har hudcancern minskat. Det bästa är att använda solskyddsfaktor och framför allt hålla sig undan från sol och skydda sig med kläder.

Fotnot: Den nya studien publiceras i Journal of the National Cancer Institute (länk).

Fakta om studien

Data från 55.000 hudcancerdrabbade svenskar ingår i studiens underlag. Forskarna har kartlagt de som fått diagnosen malignt melanom (av viss tjocklek) uppdelat på årtionden, med början 1960-1969, och sedan följt upp personerna tio år senare för att se om de fått ytterligare ett primärt melanom (hudcancertumör). Från att mindre än en procent av svenskarna drabbades av upprepad hudcancer så har detta ökat till 6,4% av drabbade kvinnor och 7,9% av drabbade män.

Studien publiceras i Journal of the National Cancer Institute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.