• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Forskare har studerat vad som händer i hjärnan hos personer med arga drömmar. Foto: TT

Forskare: Hjärnvågor skvallrar om arga drömmar

Uppdaterad
Publicerad

När en människa känner ilska i sömnen uppstår ett särskilt mönster i hjärnan. Det rapporterar forskare vid Högskolan i Skövde.

Det finns gott om studier av vad som händer i hjärnan när man upplever olika känslor i vaket tillstånd. Betydligt mindre är känt om hur känslorna präglar den sovande hjärnan. Men nu står det klart att likheterna är stora, åtminstone när det gäller ilska.

– Det handlar om snarlika processer både i vaket och sovande tillstånd, säger Katja Valli, biträdande professor i kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Hon ingår i en forskargrupp som väckte försökspersoner fem minuter in i den del av sömnen som innehåller de livligaste drömmarna (REM-sömnen).

Förtal föder ilska

– De som hade haft arga drömmar berättade till exempel att de misslyckats på ett prov. Eller att de blivit förtalade inför andra, säger Katja Valli.

Deltagarna fick skatta hur starkt de upplevt tjugo olika känslor i sina nyss avslutade drömmar, bland annat ilska, rädsla, avsmak, lycka och tacksamhet. 

Mätningar med EEG visade en tydlig koppling mellan ilska och en förskjutning av hjärnans elektriska aktivitet i form av så kallade alfavågor mot höger pannlob. Forskare har tidigare sett motsvarande förskjutning i hjärnan hos vakna person som är arga. En vanlig tolkning är att mönstret uppstår när hjärnan försöker reglera ilskan.

Science fiction-dröm

Katja Valli tänker sig att det i framtiden kan bli möjligt att upptäcka mönster som motsvarar negativa känslor hos sovande personer, och kanske förändra aktiviteten så att känslorna blir mer positiva. Men hon understryker att det än så länge är en science fiction-dröm. 

Katja Valli berättar att hon för egen del sällan har arga drömmar, och att deltagarna i hennes studie generellt rapporterade mer positiva känslor än negativa i sina drömmar.

Studien genomfördes i samarbete med kollegor vid Högskolan i Skövde, Åbo Universitet och Cambridge University. Resultaten är publicerade i  tidskriften Journal of Neuroscience.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.