Syftet med kvalitetsgranskning skulle vara att främja kunskapsspridning, menar forskarna. Foto: Erik Nylander/TT

Forskare kräver att oberoende aktör ska granska hälsoböcker

Publicerad

Många böcker om kost och hälsa innehåller så allvarliga fel att det kan påverka människors hälsa negativt. Det menar fyra medicinforskare, som nu föreslår att en oberoende aktör ska granska innehållet i böcker som sägs vara grundade i forskning och vetenskap. 

Det finns en uppsjö av böcker med råd om hur man lever mer hälsosamt. Många av dem saknar vetenskaplig grund och innehåller direkta felaktigheter, skriver forskarna på DN Debatt. 

“Risken finns att läsaren väljer alternativa vägar baserade på råd från självutnämnda hälsoexperter i stället för att följa de generella rekommendationer som finns om levnadsvanor, som fysisk aktivitet, kost och sömn, eller att uppsöka sjukvården vid upplevd ohälsa,” skriver de.

”Vissa resultat blåses upp”

Därför föreslår forskarna nu att en oberoende aktör, som har vetenskaplig kompetens, ska granska innehåll i kostböcker som sägs vara grundade i forskning och vetenskap. 

“Många författare av hälsoböcker tycks vilja sprida ett visst budskap. Det kan exempelvis handla om att driva tesen att en viss diet är överlägsen alla andra. För att framhäva de egna ståndpunkterna lyfts ofta enstaka forskningsstudier fram. Vissa resultat blåses upp med löften om att det går att bli av med både cancer, hjärtsjukdom, depression och diabetes om man följer en viss kost. Sådana påståenden är sällan väl förankrade i den samlade forskningen.”

Presenterar lista med kriterier

Syftet med kvalitetsgranskning är att främja kunskapsspridning, menar forskarna. Kriterierna för att nå upp till kraven på kvalitetsstämpel skulle vara:

• Fakta som läggs fram i boken ska vara korrekta. 

• Om enstaka forskningsstudier citeras bör författaren kunna ange på vilket sätt dessa speglar forskningen i stort eller utgör ett undantag. 

• Läsaren bör inte uppmanas att ta avstånd från evidensbaserad vetenskap eller sjukvårdens rekommendationer.

Forskarna bakom debattartikeln

Maria Ahlsén, medicine doktor; Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi; Mats Lekander, professor i psykoneuroimmunologi, Jessica Norrbom, medicine doktor och Carl Johan Sundberg, professor i fysiologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.