Hör vaccinforskaren Sarah Gilbert berätta varför vi ska vaccinera oss mot covid-19. Foto: Hanna Aqvilin

Forskare om rädsla för coronavaccin: Beror på ett missförstånd

Uppdaterad
Publicerad

Snart påbörjas vaccineringen mot covid-19 i stora delar av världen. Men i Sverige vill var fjärde svensk inte vaccinera sig, oftast beroende på rädsla för biverkningar.   

– Jag önskar att folk förstår att vaccin är det mest effektiva redskapet vi har mot infektionssjukdomar som coronaviruset, säger Sarah Gilbert, forskningsledare vid universitetet i Oxford. 

Redan i början av januari bestämde sig Sarah Gilbert och hennes kollegor vid universitetet i Oxford att ta fram ett vaccin mot covid-19, långt innan de visste att viruset skulle leda till en pandemi.  

Hon känner till att det finns en oro att vaccinet har tagits fram för snabbt, men menar att det beror på ett missförstånd. För att ta fram ett vaccin mot covid-19 har de utgått från ett tidigare framtaget vaccin.  

– Vi har inte hoppat över några säkerhetstester. Vi använder oss av plattformsteknik och samma förfarande som tidigare. Det enda av coronaviruset som finns i vårt vaccin är genen för spikproteinet. Vi känner till vaccinets biverkningar och vilken dos som ska ges, säger Sarah Gilbert.  

Rädsla för biverkningar

Enligt en Novus-undersökning gjord för SVT tänker en av fyra svenskar inte vaccinera sig och nästan en tredje del är osäkra. En klar majoritet av de som säger nej är rädda för biverkningar. Fallen av narkolepsi som ska ha utlösts av vaccinet mot svininfluensan är en anledning. Hittills finns inget som pekar på samma risk med det nya vaccinet.  

– Det går inte att garantera att ett vaccin är hundra procent säkert och inte orsakar några oönskade biverkningar alls. Så är det med allting i livet. Så man får se det i ett större perspektiv och väga vinsterna mot riskerna, säger Sarah Gilbert.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.