Forskare tar död på myten: Bären spår inte hur vintern blir

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt stora lysande röda bärklasar får den här höstens rönnar att digna på många håll i Sverige. Beroende på var du bor kanske du tänker att den kommande vintern blir kall, alternativt snöfattig.

Men rönnarna är klena sibyllor.

– Man kan inte säga något om hur vintern blir utifrån mängden rönnbär, snarare tvärtom. Mycket bär är ett tecken på hur förra sommaren var, säger Ulf Sperens, botaniker vid Umeå universitet som forskat på rönnens reproduktion.

Bärmängd styrs dels av trädets naturliga variationer, dels av yttre faktorer. Om rönnen på sommaren får lagom värme med mycket vatten och sol, då bildas många blomanlag som resulterar i mycket bär året därpå.

Norr om Dalälven sägs mycket rönnbär spå att vintern blir snöfattig eftersom rönnen inte förmår bära dubbla bördor, snö och bär. Längre söderut sägs rönnbären sia om sträng vinter.

– De här märkena kan inte tävla med SMHI:s prognoser, säger folklivsforskaren Bengt af Klintberg.

– Man ska inte döma ut dem, för de har en slags poesi, och gör att vi skärper vår iakttagelseförmåga. Men det allra viktigaste är att de ger en slags stadga åt året. De här traditionella märkena som hör till olika årstider, de är ekrarna i årshjulet som rullar på, och vi behöver dem, säger han.

Per Vallgårda/TT

Fakta: Snötips från förr

Folktro om snö, blåst och vinter:

När ingen snö om jul, skall den ligga kvar så mycket längre om våren.

Täta stjärnskott betyda alltid blåst.

Stark storm räcker gärna i tre dagar.

När solen skiner om aftonen går klarer neder, är tecken till klart väder dagen efter.

När löven faller sen, väntas skarp vinter.

Källa: Bondepraktikan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.