Forskare undersöker sömnen under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en webbundersökning av svenskarnas sömn under coronautbrottet. I studien deltar också elva andra länder i Europa och Asien. Den forskning som hittills gjorts ger en kluven bild. Många sover längre med karantän och hemarbete, men sämre av oro.

—Sömnkvalitén hos en befolkning har en väldigt stor inverkan på ett lands ekonomi. Det finns dessutom en väldigt stark koppling mellan hur vi sover och vår hälsa till exempel hur immunförsvaret kan motverka infektioner, säger Jonathan Cedernaes, sömnforskare vid Uppsala universitet och Northwestern University USA.

Se honom berätta om faktorer som påverkar sömnen under pandemin i klippet ovan.

Sömnenkäten öppen under två veckor

Den nya webbundersökningen (klicka på länken om du vill se den) handlar om sömn, kost, motion och psykiskt mående under pandemin. Den är öppen för vem som helst och urvalet är inte slumpmässigt eller statistiskt utvalt för att representera hela befolkningen så några säkra slutsatser för alla svenskar kommer inte gå att dra.

Inom två veckor hoppas forskarna ha fått minst 600 svenskar att svara på formuläret. Samma undersökning görs nu även i Finland, Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Kina, Norge, Polen, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Resultatet kommer att publiceras i augusti/september efter granskning i en vetenskaplig tidskrift enligt Cedernaes.

Många kineser fick sömnproblem

Tidigare forskning ger en kluven bild av hur folks sovvanor påverkats under pandemin. En studie i februari från Kina på 14500 personer där många isolerats pga misstänkt smitta rapporterade en försämrad sömnkvalitet (självrapporterad) liksom hos den vårdpersonal som arbetade med sjukdomen. En annan kinesisk studie på befolkningen i stort tydde också att sömnproblemen ökat under covid-19 utbrottet pga oro.

Längre sovtid men sämre kvalitet

I en webbenkät-studie från Tyskland, Schweiz och Österrike under mars-april på 435 personer blev resultatet att folk sa att de sov längre och hade mer regelbundna tider för sänggång mellan vardag och helg, men att kvalitén ändå var lite sämre än före pandemin.

En amerikansk undersökning däremot visade att sömnen förbättrats under Covid-19. Det var 139 universitetsstudenter som svarade på en enkät under april. Distansstudierna gjorde att sovtiderna blivit mer regelbundna och studenterna sov i snitt en halv timme längre per natt än före Covid-19.

Märkliga coronadrömmar

Det finns också rapporter på sociala medier att folk drömmer mer nu. Under hashtaggen #pandemicdreams berättar Twitteranvändare om en märklig och färgrik drömvärld, parad med stressande mardrömmar att ha glömt sitt munskydd. National Geopgraphic  refererar en pågående studie i Lyon visar att 35 procent kommer ihåg fler drömmar när de vaknar än vanligt och 15 procent uppgav att de drömde fler mardrömmar. En annan pågående studie från Italienska sömnmedicinsällskapet tyder också på att mardrömmar och sömnstörning ökat i samma utsträckning som hos personer med post-traumatiskt stressyndrom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.