Se benbiten som delar forskarvärlden och hör varför vissa menar att det är världens äldsta instrument. Foto: Vetenskapens värld

Forskarvärlden oense: 50 000 år gammal flöjt eller bara tuggad benbit?

Uppdaterad
Publicerad

Ett över 50 000 år gammalt lårben från en ung grottbjörn kan vara världens äldsta upphittade instrument. Men forskarna är oense kring om hålen verkligen tillverkats av neandertalare eller om det är ett resultat av gnagande rovdjur.

Det var i grottan Divje Babe, åtta mil utanför Sloveniens huvudstad Ljubljana, som den benbit som har delat en forskarvärld hittades 1995. Björnbenet har flera hål i linje och liknar en flöjt. Den är 50 000 till 60 000 år gammal, från tiden innan Homo sapiens kom till Europa, vilket innebär att den kan ha skapats av neandertalmänniskan.  

Rovdjur kan ha skapat hålen

En del av forskarvärlden menar däremot att hålen i benet inte kan ha skapats av något annat än ett rovdjur. Men i Slovenien ses fyndet som en nationalskatt och presenteras som världens äldsta instrument på landets nationalmuseum. Den skulle i så fall vara många tusen år äldre än de flöjter som hittats i bland annat Tyskland och Frankrike. 

Vill du veta mer om de första upphittade instrumenten? Se Vetenskapens värld: ”Varifrån kommer musiken?” måndagen den 8 februari klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.