Vi vet ännu inte exakt hur längesedan big bang ägde rum, även om det har gjorts flera beräkningar och undersökningar genom åren. För att lösa mysteriet med universums ålder tittar vissa astronomer nu på grundämnet väte.
– Väte avger svag strålning, och den kan vi observera, säger astronomen Marc Klein Wolt i programmet Vetenskapens värld – Stjärnorna från universums barndom.
Skickade med radioteleskop 2019
När Kina gjorde en landning på månens baksida 2019 skickade Marc Klein Wolt med ett radioteleskop. Det ska mäta signaler från universums mörka tidsålder – tiden mellan big bang och att de första stjärnorna och galaxerna bildades.
Under den mörka tidsåldern var rymden fylld av en tjock dimma av väteatomer som sände ut elektromagnetisk strålning med en våglängd på 21 cm. Den mörka tidsåldern gick mot sitt slut när de första stjärnorna tändes. Ljuset från de nytända stjärnorna ändrade väteatomernas laddning och de slutade stråla.
Astronomer vill därför mäta de tidiga väteatomernas strålning för att kunna bestämma tidpunkten när universum gick över från den mörka tidsåldern till ett lysande universum.
– Vi fick sända upp ett radioteleskop med satelliten för att mäta signaler från den mörka tidsåldern. Det här är banbrytande forskning. Den tittar på nåt vi inte har sett förut, säger han.
Fler mätningar väntas
Ännu fler uppsändningar till månens baksida är planerade och forskarna hoppas på att få de data som behövs för att räkna ut universums korrekta ålder.
Vetenskapens värld – Stjärnorna från universums barndom den 30/1 i SVT2 klockan 20:00 eller när du vill på SVT Play.