En ny studie har bidragit till en ny metod för att bättre kunna diagnostisera och behandla barncancer. Foto: TT

Forskningsresultat banar väg för bättre vård vid barncancer

Uppdaterad
Publicerad

Barncancerceller kan bete sig på fyra olika sätt inuti tumörer, enligt en ny studie. Två av sätten innebär en större risk för återfall. I Skåne har man börjat tillämpa resultaten för bättre diagnostisering och behandling.

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av barncancer, enligt Barncancerfonden. Man kan inte riktigt förklara vad som utlöser olika barncancerformer. Hos vuxna hänger det ofta ihop med livsstil och ålder.

En grupp forskare från Lunds universitet, Karolinska institutet och Uppsalas universitet har kartlagt arvsmassan hos barncancerceller i fler än 54 tumörer. De kommer fram till att cancercellerna kan bete sig på fyra olika sätt inuti tumörer, två snällare och två elakare.

– De kan bete sig hyfsat mot varandra. Då är cancern i regel ganska lätt att bota. Men de kan också bete sig tufft mot varandra, vilket kan leda till återfall och spridning, säger David Gisselsson Nord, professor i molekylär patologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien.

Ny kunskap

I studien såg man också att barncancerceller inom samma tumör kan bete sig olika på olika ställen i tumören. Det har man enligt David Gisselsson Nord inte tagit hänsyn till tidigare då kunskapen inte funnits.

– Man har tidigare tagit för givet att cancer består av celler som är lika varandra. Men i en tumör har vi sett att det finns flera olika arter av cancerceller. De har olika arvsmassa och därmed kan dagens gentester visa olika resultat beroende på var i tumören man tar provet, säger David Gisselsson Nord.

Tillämpas i Skåne

Forskningsresultaten har redan börjat appliceras inom barncancervården på Skånes universitetssjukhus. Man tar nu prover på arvsmassan på fler ställen i tumörerna och tittar på arvsmassan med en ny metod som kommit ur forskningen.

– Vi kan på så sätt mer i detalj avgöra vad det är för slags tumör och hur föränderlig den är. Detta för att snabbare kunna sätta diagnos och ge bättre anpassad behandling utefter farlighetsgraden, säger David Gisselsson Nord.

Studien publicerades i Nature Genetics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.