Efter 23 timmars operation satt det nya plastkraniet på plats. Foto: Skärmdump från UMC Utrechts youtubekanal

Kvinna fick första 3D-utskrivna kraniet inopererat

Publicerad

För första gången har ett läkarteam genomfört en operation där patientens hela skallbenet ersatts med ett nytt – utskrivet i plast.

En 22-årig kvinna från Nederländerna hade en ovanlig sjukdom som gjorde att hennes skallben successivt blev tjockare och skapade ett stort tryck mot hjärnan. Vanligtvis är ett kvinnligt kranium 1,5 centimeter tjockt men i 22-åringens fall var det hela 5 centimeter tjockt.

Symptomen visade sig i form av huvudvärk, försämrad koordinationsförmåga och kraftigt nedsatt syn. För att inte riskera att dö ersattes hennes skallben med ett nytt i plast.

Kvinnans skalle skannades och skrevs sedan ut i plast med hjälp av en 3D-skrivare vid ett universitet i den holländska staden Urecht för tre månader sedan. Det var första gången i världen som kirurger genomförde en operation där hela skallbenet byttes ut på en patient. Efter den 23-timmar långa operationen är nu kvinnan symptomfri och har återhämtat sig efter operationen. Hon har fått tillbaka sin syn och kunnat återgå till arbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.