Fusion – framtidens energi eller bara science fiction?

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en het debatt om kärnkraftens vara eller icke vara. Men det finns ett energislag som kan göra den diskussionen irrelevant: Fusion.

– Det är absolut framtidens energikälla, av flera anledningar, säger Lorenzo Frassinetti, fusionsforskare vid Kungliga tekniska högskolan.

Problemet med fusion är att det ännu inte existerar fullt ut. I årtionden har forskare drömt om att lösa fusionens gåta men fortfarande är det bara en dröm, om än en allt verkligare sådan.

Men det finns fortfarande många utmaningar kvar att lösa. Ett av problemen är att man fortfarande inte lyckats få ut mer energi i en fusionsreaktor än vad man stoppar in. Men man tar hela tiden steg framåt, menar Lorenzo Frassinetti.

– Bara under de senaste åren har man gjort stora framsteg vid byggandet av ITER.

Testreaktor för 220 miljarder kronor

I Frankrike är den gigantiska experimentreaktorn ITER snart färdigställd. Där ska forskare från 35 olika länder försöka skapa ett fungerande fusionskraftverk, finansierat med skattepengar från de deltagande länderna, som sen ska leda vidare till byggande av fusionskraftverk som börjar producera elektricitet.

När den står färdig 2025 är målet att generera 500 megawatt genom att under några minuter hetta upp plasma till 150 miljoner grader. I de temperaturerna kommer väteatomer genomgå fusion och krocka med varandra vilket skapar enorma mängder energi.

Framtidens energi

Ibland nämns fusion som räddaren för världens växande energibehov. Det är bara delvis sant, understryker Lorenzo Frassinetti, eftersom framtidens energianvändning beräknas vara enorm.

– Energibehovet förväntas öka exponentiellt. Mänskligheten kommer därför behöva använda alla tillgängliga hållbara energikällor, från vindkraftverk till kärnkraft till fusion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.