Foto: TT

Genen som får surströmming att lukta karamell

Uppdaterad
Publicerad

För många människor är lukten av surströmming illaluktande och obehaglig. Isländska forskare har nu sett att människor som bär på en speciell genvariant, tycker att lukten av fermenterad fisk inte är så hemsk.  

–Jag har inte själv denna gen och har aldrig klarat av lukten av fermenterad fisk. Min farmor var alltid så arg på mig för att jag inte ville äta det, säger Kári Stefánsson, grundare av Decode genetics som har gjort studien och är publicerad i Current Biology.  

Kári Stefánsson och hans forskargrupp lät 11 000 isländare få lukta på sex olika luktpennor med dofter av banan, citron, kanel, pepparmint, lakrits och en lukt som påminner om kadaver och jäst fisk, som surströmming. Sen fick testpersonerna säga på en skala ett till sju hur stark doften vara, om den var behaglig och vad det var för lukt.  

Luktade karamell

Resultatet förvånade forskarna. Det visade sig att några människor inte kunde känna lukten av jäst fisk. De hade även svårt att beskriva lukten och tyckte att det luktade karamell eller potatis. Kári Stefánsson och hans kollegor kunde visa att de hade en genvariant av TAAR5. 

– Den här studien visar på den starka länken som vi faktiskt har med vår genetik och dom lukter man tycker om och är duktig på att känna igen, säger Johan Lundström, luktforskare vid Karolinska Institutet. 

När forskarna tittade i gendatabaser så visade sig att 4,4 procent av den isländska befolkningen bär på denna muterade gen och att även 3,4 procent av den svenska befolkningen. I södra Europa var siffran mycket mindre med 1,6 procent av befolkningen och 1,4 procent av Afrikas befolkning.

Lakritsgen

Forskarna hittade också en annan speciell genvariant, OR6C70, som gör att bäraren känner lukten av lakrits mer intensivt än andra. Det är en genvariant som är väldigt vanlig i östra Asien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.