Broccoli eller brysselkål är för de flesta inget märkvärdigt att ha på tallriken. Men för vissa personer kan smaken av dessa grönsaker förstöra hela måltiden. Forskare kallar dem för supersmakare.
Olika varianter av smak-gen
Alla människor har olika varianter av en gen som registrerar bittra smaker. Om man har två kopior av varianten som kallas PAV känner man ingen påtaglig bitter smak i maten.
Men en fjärdedel av befolkningen har istället två kopior av gen-varianten som kallas AVI. De upplever smaken som kraftigt bitter och är därmed supersmakare.
Klarar mer med åren
Men känsligheten minskar när vi åldras, även för dem som är supersmakare.
— Barn är mer känsliga för det bittra. Ju äldre vi blir, desto mindre känsliga blir vi. Därav förkärleken för snapsen Bäska Droppar bland äldre, säger Johan Lundström, professor på Karolinska institutet.
Smaken viktig
Jennifer L. Smith vid University of Kentucky School of Medicine är en av författarna till studien. Hon poängterar hur viktig smaken är för att vi ska äta något överhuvudtaget.
— Du måste ta hänsyn till vad saker smakar om du verkligen vill att din patient ska följa näringsråd, säger hon.
Forskarna vill nu använda genforskningen för att lära sig mer om vilka grönsaker som passar supersmakare bäst och vilka kryddor de borde använda vid matlagningen.
Studien ska presenteras vid American Heart Associations vetenskapliga konferens den 16-18 november 2019.
Hatar du det här? Då kan du vara en supersmakare
Broccoli
Kål
Brysselkål
Mörk choklad
Kaffe
Öl
Källa: American Heart Associations