Clarence Lagerstam och en preliminär illustration av den nyupptäckta dinosaurien. Foto: SVT

Gymnasieelev hittade Sveriges första rovdinosaurie

Uppdaterad
Publicerad

För länge, länge sedan levde en tidigare okänd dinosaurie i området som nu är svenska Kristianstad. Nu har fossil från varelsen kommit till ytan, och gymnasieeleven Clarence Lagerstam är stolt upptäckare av Sveriges allra första kända köttätande dinosaurie.

Dinosauriebenet ligger i en svart pappkartong, invirat i hushållspapper. Och även om det kanske inte ser mycket ut för världen är detta unika fynd den första svenska rovdinosaurien.

– Det är lite av ett drömfynd, säger är Clarence Lagerstam som hittade benet.

Fossilet som Clarence Lagerstam hittade är delar av ett underarmsben som troligen kommer från mellanstor köttätande dinosaurie som levde i Kristianstadområdet, under kritaperioden, för omkring 80 miljoner år sedan.

– Man slutar aldrig fascineras över vad som faktiskt finns ute i den svenska myllan, säger Johan Lindgren, paleontolog och forskare vid Lunds Universitet.

Sverige hade medelhavsklimat

Johan Lindgren tycker det är fantastiskt att det dyker upp nya helt saker trots att olika människor har letat efter fossil i Skåne mer eller mindre aktivt i 150 år.

Under kritatiden låg området som i dag är Sverige på fyrtionde bräddgraden. Klimatet var varmtempererat precis som runt Medelhavet idag.

I dag går Clarence Lagerstam sista året i gymnasiet och hans stora intresse är att leta fossil. Han har varit fascinerad av fossil och förhistoriska djur i hela sitt liv och det började med filmen Jurassic Park, berättar han.

– Det är en fantastisk känsla att kunna läsa forntida ekosystem och att lära sig hur urtidsdjuren såg ut, hur de levde och hur de samverkade med sin miljö.

Mer och mer exalterad

Clarence Lagerstam gick metodiskt tillväga när han hittade dinosaurien vid Ivön i Nordöstra Skåne. Han letade i ett speciellt lager som man sedan tidigare vet innehåller mycket fossil av både hajar och marina reptiler.

 Han minns hur han först hittade en liten benbit med en urgröpning.

– Jag trodde inte att det fanns mer, berättar Clarence Lagerstam, men sedan hittade jag fler mindre fragment och jag blev mer och mer exalterad.

Svenska fossil relativt vanliga

Slutligen hittade han två stora, avlånga skaftlika benbitar. Han var förbryllad och det var först ett par veckor senare, när bitarna var hoplimmade och han tagit med dem till paleontologen Johan Lindgren som de båda kunde konstatera att detta var ett unikt fynd.

Nu undersöks dinosauriebenet och fyndet kommer inom kort att beskrivas i en vetenskaplig artikel. Fossil av svenska dinosaurier dyker upp med jämna mellanrum, enligt Johan Lindgren, men detta är första gången man hittat rester från en köttätande dinosaurie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.