– Det fungerar fantastiskt bra. Det här kommer att finnas i alla produkter som har med bilder att göra, säger Fredrik Kahl, professor vid Digitala bildsystem och bildanalys på Chalmers.
Redan i morddramat Call Northside från 1948 förekom en sekvens där huvudkaraktären förstorar en bild för att kunna se datumet på en tidning som syns i bakgrunden. Ända sedan dess har olika varianter av fenomenet dykt upp i tv-serier och filmer så som CSI, Enemy of the State och Blade Runner.
Genererar rynkor och andra detaljer
Greppet har hånats friskt och kollage av de så kallade ”zoom and enhance”-scenerna har fått miljontals visningar på Youtube.
Men nu är just det här på väg att bli verklighet – åtminstone till viss del. Ny AI-teknik från Googles forskningsavdelning förvandlar nämligen lågupplösta ansikten till högupplösta.
Tekniken gör en kvalificerad gissning om hur ansiktet skulle sett ut i verkligheten och fyller på med pixlar som formar rynkor, konturer och andra detaljer. Resultatet blir en högupplöst och verklighetstrogen bild – även om det inte med säkerhet går att säga att personen faktiskt ser ut så i verkligheten.
Lurar ögat
När företaget lät testpersoner gissa vilken av två bilder med upplösningen 128 x 128 som är originalet väljer nära hälften den datorgenererade bilden – precis som väntat om slumpen fick avgöra.
När de gjorde samma test med dubbelt så hög upplösning blev resultatet något sämre – fyra av tio valde den genererade bilden.
”Fantasin sätter gränserna”
”Zoom and enhance” är i princip redan här, enligt professor Fredrik Kahl. Snart kommer det att kunna användas i till exempel våra mobiltelefoner.
– Man kan ha enklare kameror i mobilerna till exempel. Man behöver inte ta så högupplösta bilder utan de kan genereras digitalt istället. Man kan förbättra videokommunikation då det inte behövs skickas så högupplösta bilder. Det blir också enklare att manipulera bilder, om man vill se hur man ser ut i ett par glasögon till exempel.
– Det är bara fantasin som sätter gränserna där, säger han.
Men hur nära verkligheten är bilderna? Se hur de förvandlas och hör professor Fredrik Kahls förklaring i klippet.