Vi har sett exempel på AI som kan skriva, göra musik och lösa komplexa problem. Men kan en dator förstå mänskliga känslor?
Det tror forskarna bakom ett projekt på Stockholms universitet, som genom inspelade samarbetsövningar och terapisessioner utvecklar ett AI-system som kan analysera känslor.
Kan hjälpa terapeuter
Forskningens huvudsakliga fokus ligger nu på terapi.
– Vi tror att det här ska kunna hjälpa terapeuter att ge en bättre behandling och kunna undvika att personer droppar ut från behandlingen eller att en behandling pågår onödigt länge, säger Lennart Högman, lektor vid universitetets psykologiska institution.
Verktyget ska fungera som en assistent till terapeuten och ge information om hur det sociala samspelet utvecklas – vilket är en nyckel till att åstadkomma förändring.
Risk att AI:n används i fel syften
Forskarna ser även andra användningsområden för verktyget, som rekrytering till sociala yrken. Där skulle inspelade samtal kunna ge information om social kompetens och empatisk förmåga.
– Det kan handla om alla situationer där mellanmänsklig interaktion är kritiskt för att man ska nå ett bra resultat, säger Lennart Högman.
AI-systemet utvecklas i samarbete med företaget Empatik AI och tanken är att det ska ut på marknaden. Där ser Lennart Högman risker att verktyget skulle kunna användas för destruktiva syften.
– Det skulle till exempel kunna användas i en förhandlingssituation där någon tillskansar sig fördelar på ett dåligt sätt. Vi vill verkligen förorda en öppenhet kring användandet och det får inte råda någon tvekan om vem som använder det och när, säger han.
Se när SVT:s reporter testar verktyget under en arbetsintervju i videon ovan.