I dag bär många med sig arbetet överallt i sina tekniska apparater. Det innebär att vi är tillgängliga för jobbsamtal och mejl även utanför arbetstid. Om man inte sätter upp tydliga gränser för när man är ledig och för sin teknikanvändning riskerar man därför att bli ohälsosamt stressad.
För kontorsanställda går 45 procent av arbetsdagen åt till telefonsamtal och mejl, enligt en ny kunskapssammanställning som forskare tagit fram åt Arbetsmiljöverket. Många arbetstagare känner sig därför tvungna att utföra sina arbetsuppgifter utanför normal arbetstid eftersom en så stor del av dagen gått åt till telefonsamtal och mejl.
Chefer i riskzonen
En grupp som särskilt ligger i riskzonen för att drabbas negativt av den digitala stressen är chefer. Det menar Magdalena Stadin som är hälsoforskare vid Jönköpings högskola. Hon håller just nu på med en studie om digital stress i olika yrkeskategorier, på uppdrag av Stressforskningsinstitutet och Statistiska centralbyrån.
– Det jag har sett i mina resultat är att chefer sticker ut markant som riskgrupp. Det gäller chefer generellt men i synnerhet chefer inom hälso- och sjukvården samt chefer inom utbildningsverksamheter, säger Magdalena Stadin till SVT Vetenskap.
Hög arbetsbelastning
En ny rapport från Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) visar också att chefer i högre grad upplever digital stress men då i jämförelse med andra anställda inom högskoleyrken. Cheferna upplever i högre grad att de förväntas vara tillgängliga på telefon och läsa mejl på fritiden. De upplever också att de måste dra in på luncher, arbeta över eller ta med jobb hem varje vecka.
En annan forskare som sett samma tendens är Cindy Felio, forskare inom informations- och kommunikationsteknik vid universitetet Bordeaux Montaigne i Frankrike. Hon har intervjuat ett hundratal chefer om deras upplevelser av den digitala världen.
VD:n blev utbränd
En av cheferna är Mathieu Pedelahore, som är vd för ett företag som hanterar datanätverk. I hans tjänst ingår att alltid vara uppkopplad.
– Jag måste vara tillgänglig dygnet runt, sju dagar i veckan. För några år sedan var jag utbränd. Den enorma mängden information leder till mental utmattning och i vissa fall utbrändhet, en åkomma som dök upp med tekniken, säger Mathieu Pedelahore i en film som sänds i Vetenskapens värld.
I dag är Mathieu Pedelahore frisk och har lärt sig att hantera tekniken och det faktum att han ständigt måste vara nåbar. Någonting som är nödvändigt för att inte drabbas negativt av den stress som dagens teknik kan medföra i arbetet.
Möt forskarna som vill ta reda på vad den digitala stressen gör med våra hjärnor och vilka lösningar som finns i Vetenskapens värld måndagen den 14 maj klockan 20.00 i SVT2 eller på SVT Play.