Cannabis är ett samlingsnamn där bland annat marijuana och hasch ingår som är psykoaktiva droger. De utvinns ur en hampväxt som kallas Cannabis sativa.
Medicinsk cannabis
Många förknippar nog cannabis med berusning men det finns också ett annat användningsområde – som läkemedel. Men det är omdebatterat huruvida de smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaperna överväger biverkningarna.
Forskare runt om i världen försöker både kartlägga cannabisens effekter och ta fram nya läkemedel med så få biverkningar som möjligt. Nu publiceras en ny studie på området i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.
Liknande egenskaper
Det är en grupp schweiziska forskare som i en studie på möss jämfört ämnet perrottetinene från mossan Radula marginata, med det väldigt lika ämnet THC i cannabis. THC står för den rusgivande effekten i cannabis men har också smärtlindrande egenskaper.
Resultaten i den här studien visar att ämnet ger samma smärtlindrande effekter som THC men att det också har starkare antiinflammatoriska egenskaper. Det påverkade också mössen mindre psykologiskt än THC.
Kronisk smärta
Forskarna drar därför slutsatsen att ämnet skulle kunna användas som utgångssubstans för att framställa ett läkemedel mot kronisk smärta och inflammation, med färre biverkningar än THC. De menar att möjligheterna att förfina ämnet och förstärka de mest fördelaktiga egenskaperna är god.
– Min uppfattning är att det är ett intressant fynd, som helt klart tillför någonting nytt och tidigare okänt, säger Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.
Men han tillägger att det kommer krävas ytterligare studier och att det kan ta många år innan man når fram till ett läkemedel.
Djurstudie
Amir Englund, doktor i cannabinoiders psykofarmakologi vid King´s college London, förhåller sig mer kritiskt till studien och påpekar att man inte kan dra allt för stora slutsatser ännu eftersom den är gjord på möss.
– Det är klart att man måste forska mer på ämnen med potentiella läkemedelsegenskaper, men forskning på djur måste man ta med en nypa salt. Det är bara ett av de första stegen man måste ta innan man går vidare till människor. För att kunna säga att det här kan hjälpa människor måste man göra forskning på just människor, säger han.
Forskarna planerar nu att gå vidare med att undersöka kliniska modeller av kronisk inflammation och kronisk smärta för att studera effekterna av ämnet närmre för just de syftena.
Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.