Robotfisken som fått namnet Sofi skulle i framtiden kunna hjälpa till att studera havslivet. Foto: Robert Katzschmann & Tom Buehler / MIT

Här är robotfisken som inte stör havslivet

Publicerad

Forskare har utvecklat en realistisk robotfisk som har fått testsimma i Stilla havet. Den kan i framtiden vara till hjälp för att studera det marina livet utan att störa i den naturliga miljön.

Att kunna studera fiskar och andra vattendjur i havsmiljön utan att störa har varit ett huvudbry för forskare. Traditionella undervattensrobotar är ofta dyra att tillverka och utrustningen ofta skrymmande vilket kan skrämma bort fiskarna man vill studera.

Nu har forskare från Massachusetts Institute of Technology utvecklat en realistisk robotfisk som fått namnet Sofi. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science Robotics.

Under sin simtur i Stilla havet fick Sofi simma genom korallrev, närma sig fiskstim och fånga undervattensaktiviteter med sin kamera. Robotfisken fungerade bra ner till 18 meters djup och kunde styras av dykare från upp till 21 meters avstånd.

Fiskrörelser

Den mjuka konstruktionen gör det möjligt för Sofi att röra sig som en fisk och den konstgjorda fiskfenan gör att den enkelt kan ändra hastighet och riktning. Med hjälp av sensorer som uppfattar omgivningen kan den också undvika krockar.

Anna Wåhlin är professor i fysisk oceanografi vid Göteborgs universitet. Hon deltar i projektet Swedish Maritime Robotics Centre där man utvecklar undervattensrobotar för bland annat havsodling, områdesbevakning och miljömätningar.

– Det är väldigt intressant att den rör sig som en fisk. Vi arbetar med liknande robotar men sättet den rör sig på och att den är väldigt liten är nytt, säger Anna Wåhlin.

Potentiellt forskningsverktyg

Forskarna hoppas att robotfisken i framtiden ska fungera som ett forskningsverktyg för att studera det marina livet. Eftersom den rör sig naturligt smälter den in och skulle kunna observera och interagera med olika arter utan att störa.

Forskarna arbetar nu med att förbättra Sofi. I framtiden är tanken att den på egen hand ska kunna följa riktiga fiskar.

– Vi ser Sofi som ett första steg mot att utveckla ett sorts undervattenobservatorium. Den har potential att bli ett nytt sorts verktyg för havsexpedition och kan öppna upp nya vägar för att avslöja mysterierna i det marina livet, säger Daniela Rus, chef på CSAIL och en av forskarna bakom studien till Ny Teknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.