– Enköpings historia har nog underdrivits lite. Våra fynd tyder på att staden i alla fall fram till perioden för digerdöden varit en av de viktigaste i Mälardalen, säger Joakim Kjellberg, arkeolog och projektledare vid Upplandsmuseet.
Efter att Stadshotellet vid Stora torget i Enköping revs har arkeologer grävt sig ner för att ta reda på mer om och bevara platsens historia. Nu har de nått ända tillbaka till 1200-talet.
Två skepp
Bland mängder av dynga, träflis och djurben har arkeologerna hittat delar av två medeltida skepp. En del av ett roder till ett mindre skepp och flera delar av ett större. Det större skeppet är en ”kogg”, alltså ett medeltida handelsskepp som användes av Hansans köpmän.
Utgrävningen började i full skala i juni i år och är ett samarbete mellan Arkeologerna på Statens historiska museer och Upplandsmuseets avdelning för arkeologi.
Ju längre ner arkeologerna gräver desto längre bak i tiden tar de sig. De har hittat spår av olika typer av bebyggelser, men också många personliga ägodelar. Från 1700-talet dök det upp en pipa och från 1500-talet en slags penna.
Smärtstillande växter
Men mer ovanligt var att arkeologerna kunnat hitta spår efter medicinalväxter som opiumvallmo, hjärtstilla och hundrova från 1300-talet. Det är tack vare den fuktiga lerjorden som växtrester kunnat bevaras.
– Det är rimligt att tro att de har använts eller har försökt att användas som smärtstillare under perioden för den stora pesten, säger Joakim Kjellberg.
Ovanligt fynd
Att man hittar fynd av medeltida skepp i en stadsmiljö är ovanligt. Men en förklaring är att mellan 1100- och 1200-talet gick en vik av Mälaren hela vägen till den plats där Stora torget ligger idag.
– Vi tror att den här tomten legat under vatten fram till 1100-talet och att fynden tar slut då. Men än så länge kan vi bli överraskade, säger Joakim Kjellberg.
När hålet förslutits igen börjar det stora analysarbetet, där specialister på bland annat frön, dynga och ben ska ge en bild av Enköpings allra tidigaste historia.