Mikroalger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikroalger älskar stadspuls! Spela klippet för att se varför. Foto: Reuters

Här odlas mikroalger med trafikbuller som gödsel

Uppdaterad
Publicerad

Tystare städer med renare luft och lokalproducerad energi. Det är idén bakom det nya avancerade bullerplanket som studenter vid Imperial College i London har tagit fram.

Planket ska kunna installeras längs motorvägar och på fasader i bullriga stadsmiljöer.

Mikroalger är små organismer som använder ljus och koldioxid för att genomföra fotosyntes och skapa biomassa, alltså organiskt material som går att använda till bränsle eller för produktion av energi. Mikroalger växer snabbt i förhållande till växter och är därför mer effektiva på att ta upp koldioxid.

Nu visar forskare från England hur mikroalger kan växa ännu snabbare samtidigt som de förbättrar miljön i våra städer. Uppfinningen kallas Algeawave och är ett bullerplank med inbyggda växthus med mikroalger. Den extra näringen får de från något så oväntat som stadsbuller.

Framsteg

– Systemet utnyttjar oljudet från våra städer och skapar vibrationer som får dem att växa ännu snabbare, säger Peter Lindblad som är professor i mikrobiell kemi vid Uppsala universitet.

Växer 30 procent snabbare

Ljudet fångas in av omvända högtalare som förstärker frekvensen till 400 Hertz. Vibrationerna kanaliseras sedan till odlingar av mikroalger. Till följd uppstår en mekanisk stress i cellerna som ökar deras aktivitet.

Enligt forskargruppen växer mikroalgerna 30 procent snabbare i dessa odlingar, jämfört med alger i naturlig miljö. Dessutom kan det bli upp till 27 procent billigare än traditionella odlingar eftersom systemet kräver mindre energi och är lätt att underhålla.

Framsteg runt om i världen

Mikroalger för miljö och klimat

Mikroalger har stor ekologisk betydelse eftersom de utgör basen i näringskedjan för många vattenlevande organismer. Dessutom har de potential att användas inom olika industriella och miljövänliga tillämpningar, som produktion av biobränslen, livsmedel, kemikalier, läkemedel och kosmetika. Deras förmåga att ta upp koldioxid och andra föroreningar i luften gör dem dessutom användbara för att rena luft och för koldioxidupptag för att minska klimatpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet