Havsisen i Östersjön har minskat med 35 procent sedan 1960-talet. Foto: Claes Grundsten/TT Arkiv

Sälens fortplantning påverkas när havsisen krymper i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Havsisen i Östersjön krymper på grund av den globala uppvärmningen. Nu riskerar sälen vikares fortplantning på grund av det. Det visar en ny rapport från Finlands miljöcentral, Syke.

– Det är många arter och organismer som är beroende av havsisen, säger Henrik Nygård, specialforskare vid Syke.

Enligt en ny rapport från Finlands miljöcentral Syke blir havsisen i Östersjön mindre och mindre. Rapporten innehåller flera utredningar av olika naturtyper och hur de påverkas av klimatförändringen. Däribland har havsisen undersökts.

Det område på Östersjön som fryser till is varje vinter har minskat med ungefär 35 procent sedan 1960-talet, skriver Yle. Orsaken är den pågående klimatförändringen.

– Det blir varmare helt enkelt och mindre is på grund av det, säger specialforskare Henrik Nygård.

Hela näringskedjan påverkas

Många arter och organismer i Östersjön påverkas av att havsisen krymper, enligt Henrik Nygård. En av dem är sälarten vikare.

– Östersjövikaren är beroende av isen eftersom den föder sina ungar där och har bon i snödrivor på isen och behöver därför ett snötäcke för att kunna föröka sig, säger Nygård.

Vikaren måste ha ett fast istäcke under minst fem veckor under februari och mars för att kunna föda och dia sina ungar.

Även mindre organismer blir påverkade, vilka kan påverka resten av näringskedjan och tidigarelägga den naturliga vårblomstringen i havet.

Mer blågröna alger

När isen försvinner betyder det att solljuset når havet tidigare på året. Däremot påverkar detta inte direkt cyanobakterierna, även kallade blågröna alger, som ofta drabbar delar av Östersjön senare under sommaren.

– Cyanobakterierna kommer när det finns överskottsfosfor i vattnet när havet påverkas av kväve från luften. De påverkas inte direkt, men däremot kan det finnas indirekta påverkningar, säger Nygård.

När solljuset når vattnet tidigare kommer växtplankton tidigare. Mängden växtplankton blir då så stor och hinner inte ätas upp av de kommande stegen i näringskedjan. Vilket gör att näringsämnena i vattnet ökar, som i sin tur kan påverka cyanobakterierna.

Enligt rapporten är till exempel Finska vikens fosfor- och kvävehalter betydligt högre än normalt.

Sikrommen störs

Havsisen är också viktig för att flera fiskarter ska kunna leva optimalt. En fiskart som påverkas är siken. Havsisen är nödvändig för sikens rom som då skyddas från havsströmmarna. Annars störs utvecklingen av rommen.

En minskad klimatpåverkan bland oss människor är den bästa åtgärden för att minska smältandet av havsisen, enligt Henrik Nygård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.