Med ett opåverkat sinne räknade han bl a ut att de svarta hålen i universum faktiskt bör släppa ifrån sig lite materia.
Svarta hål brukar beskrivas som fenomen med sådan enorm tyngdkraft att inget kan undslippa dem. Strålningen han beskrev teoretiskt fick heta Hawking-strålning.
Han föddes den 8 januari 1942 – vilket för övrigt var på dagen 300 år efter att den store astronomen Galilei avled – och var inte någon lysande elev i skolan. Men på universitet i Cambridge hamnade han så småningom rätt.
Under årtiondena som följde arbetade han på olika sätt med frågan om hur man ska kunna passa ihop teorierna om det allra största i universum och det allra minsta i partikelvärlden.
En del av det han publicerade ifrågasattes eller till och med motbevisades, vilket inte är ovanligt i fysiken. Till exempel slog han vad med Peter Higgs om att det inte fanns någon higgs-partikel. Men den hittades till slut i ett experiment på CERN 2012.
Hawking måste medge att han förlorat vadet, medan Higgs och kollegan Englert fick Nobelpris.
Med tiden blev Hawking alltmer en spekulerande, intuitiv tänkare.
”Vår tids Einstein” sa vissa, men alla håller inte med om det när det gäller Hawkings forskning.
”Populäraste boken som inte lästs”
En tydlig likhet med Einstein att båda två var fysiker som blev kändisar. I Hawkings fall efter boken ”Kosmos – en kort historik” 1988 som sålde i miljontals exemplar över världen och populariserade funderingar och teorier om kosmologi och kvantmekanik.
Vill man vara lite vanvördig kan man säga att det var ”den populäraste bok som inte lästs från pärm till pärm”.
Kvantmekaniken är inte särskilt lättsmält. Hans framträdanden blev väldigt populära.
”Can you hear me?” var den vanliga inledningsfrasen med maskingenererad röst – amerikansk, trots att han var britt! Men sjukdomen gjorde det förstås mycket svårt att föra samtal eftersom hans svar måste programmeras in och förmedlas av datorn.
Beslutsam – eller envis
Han syntes i filmer och tv-serier. Han ville inte sluta.
”Några kallar det beslutsamhet, andra envishet. Jag har kallat det både ock”, sa hans hustru Jane.
Hawking hade åsikter om många samhällsfrågor: Kärnvapenhotet, virus, den globala uppvärmningen.
Han oroade sig inför tanken på att mänskligheten en dag kommer att möta en främmande civilisation i universum och att den kommer att vara oss totalt överlägsen. Han talade om risker och fördelar med konstgjord intelligens.
Det blev många ordnar och utmärkelser för Hawking men inget Nobelpris.
Det här favoritcitatet får avrunda: ”Titta upp mot stjärnorna och inte ned på dina fötter. Försök förstå det du ser, och undra vad som får universum att finnas till. Var nyfiken.”