Ny superinfluensa att vänta i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Den coronapandemi som nu sprider sig över jorden är inte den första pandemi som drabbat mänskligheten. Och långt ifrån den sista om man ska tro experterna.

Sedan tusentals år tillbaka har mänskligheten drabbats av farsoter som i vissa fall utplånat stora delar av befolkningen. Gemensamt för många av dem är att de smittat från djur till människa, likt det nya coronaviruset. 

Pestutbrott pågår fortfarande 

Den i särklass mest dödliga pandemin är pesten, också känd som Digerdöden under medeltiden. Pest sprids från loppor på gnagare, framför allt råttor, till människor och har spridits i omgångar sedan 500-talet. Under det mest kända utbrottet under 1300-talet dog mer än en tredjedel av Europas befolkning. 

Sjukdomen finns i tre former där lungpest är den farligaste med nära på 100-procentig dödlighet i obehandlat tillstånd. Senast 2017 drabbades Madagaskar av ett stort utbrott av den dödliga lungpesten. 

Vaccinationsprogram utrotade smittkoppor 

En annan sjukdom som dödat hundratals miljoner människor är smittkoppor. Efter ett lyckat vaccinationsprogram förklarades sjukdomen utrotad av WHO 1980. Idag finns viruset endast bevarat i två laboratorier i världen i forskningssyfte. 

HIV, kolera och tuberkulos är tre andra utbredda infektionssjukdomar som dödat miljontals människor. I takt med den ökade antibiotikaresistensen blir tuberkulos allt svårare att behandla och vissa motståndskraftiga varianter av sjukdomen har redan fått fäste. 

Ny superinfluensa kan bryta ut 

Det största hotet mot mänskligheten förutom naturkatastrofer och klimatförändringar anses av många vara ett utbrott av en ny “superinfluensa” liknande Spanska sjukan. Den var en typ av fågelinfluensa som bröt ut 1918 och som under två år dödade mellan 50 och 100 miljoner människor. Då var världens befolkningsantal 1,8 miljarder jämfört med dagens 7,7 miljarder. 

Mer än en tredjedel av världens befolkning smittades av Spanska sjukan och ovanligt många av de som dog var unga män. Sedan dess har bland annat Asiaten under 1950-talet dödat fyra miljoner människor och Hongkonginfluensan 1968 dödade en miljon.

Rättelse: I en tidigare version av videon till artikeln sades det att pesten sprids från löss till människor vilket inte stämmer. Det är loppor som sprider smittan och videon har uppdaterats.

Sjukdomsutbrott i siffror

Pesten: Kom i tre etapper. År 542-546 dog 100 miljoner människor. Åren 1347-1350 dog 25 miljoner, och 1860 dog 10 miljoner.

Tuberkulos: Cirka 1,5 miljoner döda per år.  

Kolera: Sju stora utbrott mellan 1817-1975. Idag dör ungefär 100 000 per år till följd av sjukdomen. 

Smittkoppor: Är idag klassad som utrotad. Spreds från 1100-talet fram till 1977 och dödade 300-500 miljoner personer.

HIV/Aids: Pågående pandemi sedan 1981. Man räknar med 32 miljoner döda.

Influensa: Startade cirka 4000 år f. Kr. och pågår än idag. Spanska sjukan 1918-1920 var en influensa och 50-100 miljoner människor beräknas ha dött till följd av den. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.