– Jag började väga min frukost för att se hur mycket jag egentligen fick i mig. Jag ville se om jag kunde leva upp till den här dieten, säger Karin Bojs, vetenskapsjournalist och författare.
Hon har sedan mer än ett år testat att äta enligt den planetära hälsodieten som sätter upp ramar för hur mycket mat man bör äta av varje livsmedel. Många har reagerat på att dieten bara tillåter 0-28 gram rött kött om dagen, eller i genomsnitt 14 gram per dag.
– För mig var det inga problem att äta lite kött men desto svårare var det med mjölkfett, säger Karin Bojs.
Tio miljarder
Eat-Lancet kommissionen har gjort en vetenskaplig genomgång av hur världen måste ställa om sin matproduktion för att jordens resurser ska räcka till 10 miljarder människor år 2050.
Ett stort antal experter inom områdena hälsa, jordbruk, statsvetenskap och hållbar utveckling från 16 olika länder samlades för att sätta ihop dieten. Alla människor på jorden ska kunna följa den genom att anpassa dieten till sina länders matkultur.
Se mer om den planetära hälsodieten i Vetenskapens värld måndag 14 september 20.00 i SVT2 eller på SVTplay från och med söndag 13 september.