Den planetära hälsodieten ger riktlinjer om hur vi ska äta för att maten ska räcka till tio miljarder människor och hålla både oss och planeten friska.
– Matindustrin utgör den enskilt största påfrestningen på miljön, exempelvis genom utsläpp av växthusgaser, avskogning samt minskningen av den biologiska mångfalden.
, säger Amanda Wood, forskare i hållbara livsmedelssystem vid Stockholms Resilience center, Stockholms universitet.
Global fetma
Dessutom gör matvanorna oss sjuka. Fetman ökar globalt och leder till sjuklighet och för tidig död. Folkhälsomyndigheten har räknat ut att fetman kostar samhället 70 miljarder kronor per år och då är både vårdkostnader och förlorade skatteinkomster på grund av frånvaro från arbete inräknat.
Amanda Wood har arbetat med att ta fram den planetära hälsodieten som har satt upp gränser för hur mycket vi bör äta av varje livsmedel för att maten ska räcka den dagen vi är 10 miljarder människor på jorden. Spela videon ovan för att höra henne berätta.
Se mer om den planetära hälsodieten i Vetenskapens värld måndag 14 september 20.00 i SVT2 eller på SVTplay från och med söndag 13 september.
Det här får vi äta enligt planetära hälsodieten
Om alla åt en daglig kost bestående av mycket grönsaker, växtbaserat protein och lite rött kött motsvarande 2500 kilokalorier skulle maten räcka till alla och vi skulle inte tära på jordens resurser.
Det här får man äta per dag:
Ris, vete, majs: 232 gram
Potatis / cassava: 0-100 gram
Grönsaker: 200-600 gram
Frukt: 100-300 gram
Mjölkprotein: 0-500 gram
Proteinkällor
Biff, lamm och gris: 0-28 gram
Kyckling och andra fåglar: 0-58 gram
Ägg: 0-25 gram
Fisk: 0-100 gram
Baljväxter: 0-100 gram
Nötter: 0-75 gram
Fettkällor
Omättade oljor: 20-80 gram
Mättade oljor: 0-11,8 gram
Socker: 0-31 gram