Foto: sxc.hu

Hopp för par i långdistansförhållande

Uppdaterad
Publicerad

Bor du hundra mil från din älskade? Oroa dig inte. Det känns kanske tungt, men ny forskning tyder på att det också kan vara bra för relationen.

I dagens moderna samhälle där vi ofta flyttar hit och dit är det inte ovanligt att två älskande hittar sysselsättning i olika delar av världen. Men hur klarar relationen en sån påfrestning? Bleknar kärleken med det ökande avståndet, eller härdas den snarare och blir starkare?

– Det finns en spänning i långdistansförhållandet som gör att jag tycker att man inte riskerar att tröttna. Dessutom kommunicerar man rakare, så man vet var man har varandra, säger Kalle Törnmarck, som bor och studerar i Uppsala, medan hans flickvän bor i London.

Och nu verkar det som att också vetenskapen ser samma fördelar med långdistansförhållanden.

”Jobbar mer på relationen”

Forskare från USA och Hong Kong har i en ny studie kommit fram till att långdistansförhållanden till och med kan ge starkare band från en djupare kommunikation, jämfört med vanliga förhållanden.

– Dessa positiva effekter drivs av att par i långdistansförhållanden behöver jobba mer på relationen, och deras mödor belönas med en större känsla av närhet, säger Crystal Jiang, en av forskarna bakom studien.

– Egentligen är jag inte speciellt förvånad, eftersom vi vet att människor har en mycket stark förmåga att anpassa oss. Något som inte minst gäller vår kommunikation.

Kärleken övervinner alla hinder

Sina resultat nådde forskarna genom att låta långdistanspar och par boendes i samma stad rapportera om hur de kommunicerade – och hur de upplevde att den kommunikationen fungerade.

Och det visade sig att långdistansparen upplevde sig ha intimare relationer än de andra paren. Detta eftersom de tvingades kommunicera tydligare för att övervinna de kommunikationsproblem som teknik som telefon, sms och videochatt ändå innebär, menar Crystal Jiang.

Kalle Törnmarck kommunicerar med sin flickvän via videochatt en timme nästan varje dag.

– Man får rutin på det, så jag tycker att kommunikationen blir lättare ju mer man gör det. Dessutom blir det så mycket intensivare när man väl ses.

Studien

publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Journal of Communication.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.