Könshormonet testosteron associeras ofta med typiskt manliga attribut som muskelkraft och sexuell förmåga. Men verkligheten är mer komplicerad än så. Testosteron som extra tillskott tycks nämligen inte påverka den sexuella förmågan alls. Foto: Jae C. Hong/AP

Hormoner gör inte män mer virila

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler män tar tillskott av testosteron. Men vare sig sexlusten eller potensen förbättras, visar forskning.

–Testosteron gör inte äldre män till unga tjurar. Det är en myt, säger överläkaren Stefan Arver.

Förskrivningen av det manliga könshormonet testosteron har ökat stadigt sedan tio år tillbaka, både bland äldre och medelålders män.

Den vanligaste orsaken är bristande sexuell lust, försämrad potens, minskad muskelmassa och/eller nedstämdhet.

Men nu visar en studie som publiceras i tidskriften Jama att ett regelbundet tillskott av manliga könshormoner paradoxalt nog har ytterst liten betydelse, om någon alls.

I den aktuella studien lottades 308 män 60 år eller äldre med låga till normala testosteronnivåer till att antingen få testosteron eller placebo.

Ingen skillnad

Efter tre år sågs ingen skillnad alls i sexuell lust, potens, intimitet med sin partner eller allmänt välbefinnande mellan de båda grupperna.

– Testosteron är inte något undermedel, ingen föryngringsmedicin som löser alla problem. Det är många faktorer som påverkar den sexuella funktionen, säger Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Däremot, säger han, finns det mycket som talar för att testosteron har effekt hos män med ”mycket låga” nivåer av testosteron.

– De får ofta ett positivt utfall av behandlingen. Men eftersom nivåerna hos friska varierar så mycket är det svårt att veta var gränsen går.

Inte överens

I den aktuella studien syntes inte heller någon påverkan på blodkärlen, vare sig till det bättre eller sämre.

– Det är en annan fråga, nämligen om behandlingen kan vara skadlig. Där är man inte riktigt överens i dag, även om det mesta talar för att extra testosteron inte ökar risken för vare sig typ 2-diabetes eller hjärtinfarkt. Därmed inte sagt att extra testosteron förhindrar dessa tillstånd, säger Stefan Arver.

Fakta: 80.000 svenskar drabbade

Testosteron räknas som ett manligt könshormon och bildas i testiklarna. Även kvinnor har testosteron, men det bildas i äggstockarna.

Den vanligaste orsaken till låga testosteronnivåer är inte ålder utan fetma, vilket gör att tillståndet är nästan lika vanligt bland unga och medelålders män som bland äldre.

Bristande sexuell lust, försämrad potens, minskad muskelmassa, nedstämdhet och/eller aggression är de vanligaste symtomen.

I dag behandlas cirka 17.000 svenska män med testosteron, antingen med gel eller regelbundna injektioner. Uppåt 80.000 svenska män beräknas lida av tillståndet.

Förskrivningen sker efter en klinisk bedömning av läkare där patientens samtliga symtom vägs samman.

Källa: Stefan Arver vid centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.