I Vetenskapens värld framöver

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är snart slut. Trösten: Vetenskapens värld drar igång höstsäsongen!

Vetenskapens värld 22 augusti

20:00 i SVT2 eller SVT Play

Mannen som tänker bli odödlig

Går det att öppna hjärnan, plocka ut själen och minnena – för att sedan spara allt i en dator, och överföra det till en ny kropp? Vissa forskare menar att det är möjligt, och en rysk IT-miljardär finansierar nu forskningen i hopp om att själv bli odödlig. Neurovetare och robotkonstruktörer samarbetar med målet att kunna överföra människors personligheter till nya kroppar. Är det verkligen möjligt eller är det hela ett dödfött forskningsprojekt?

Programledare: Victoria Dyring

Vetenskapens värld 29 augusti

20:00 i SVT2 eller SVT Play

Planeten som fick liv

För fyra och en halv miljard år sedan var planeten Jorden en helvetisk plats: ett sjudande kaos av meteoritnedslag, vulkaner, giftiga gaser och blixtar som ständigt blinkande genom en tunn, överhettad atmosfär. Ultraviolett strålning från solen och hettan gjorde jordytan steril. Sedan, i en process som har förbryllat forskare i årtionden, började de första mikroberna leva på Jorden. Hur gick det till? Med hjälp av en fascinerande analys av jordens bergarter har forskare lyckats förstå alltmer hur livet på Jorden en gång startade.

Programledare: Victoria Dyring

Vetenskapens värld 5 september

20:00 i SVT2 eller SVT Play

Finns kärleken på nätet?

Var tredje vuxen svensk har provat nätdejting. Mest växer kontaktsökandet via mobilappar som Tinder och Happn. Många appar och sajter påstår sig kunna räkna ut och presentera bra potentiella partners. Men fungerar det verkligen? Vi får följa med i en resa där vi träffar forskare som tror sig ha nyckeln till hur det perfekta kärleksparet matchas ihop, men också forskare som ger överraskande insikter om varför vi tror oss gilla personer med visst utseende.

Programledare: Victoria Dyring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.