Rutinmässiga vaccinationer, som exempelvis vaccin mot kikhosta eller mässling, ger inte ett sämre immunsystem hos spädbarn. Det visar en ny studie från Institute for Health Research i Colorado.
– Det här är good news. Det finns vissa föräldrar som är rädda att man försvagar immunsystemet med vaccinationer. Men som den här studien visar finns inget fog för det, säger Marta Granström, professor i klinisk mikrobiologi på Karolinska Institutet.
Forskarna undersökte patientuppgifter från nästan tusen vaccinerade amerikanska spädbarn. Samtliga av de nyfödda hade fått rutinmässiga vaccinationer från födseln tills de var två år gamla. Det handlade om runt tio sprutor, vilket är ungefär lika många som för ett svenskt spädbarn.
Mätte mängden av antigener
För att se om det fanns något samband mellan mängden vaccinationer och risken för infektioner -orsakade av andra bakterier och virus än de som vaccinerna ska skydda mot – mätte forskarna mängden av så kallade antigener som spädbarnen fått i sig.
Antigener är ett ämne som framkallar immunitet i kroppen och som finns i vaccin, och forskarna tittade alltså på hur mycket antigener spädbarnen hade fått i sig via vaccinationer.
Jämförde sjuka och friska
Man jämförde nivåerna av antigener i två grupper av barn. En grupp på 193 spädbarn som hade blivit diagnosticerade med infektioner jämfördes med en annan grupp på 751 spädbarn som förblivit infektionsfria.
Men det fanns inget samband mellan höga nivåer av antigener och en ökad risk för att få infektioner. Risken för infektioner var densamma för alla barn, oavsett hur många vaccinationer de hade fått.
– Det här är egentligen inget oväntat resultat, men det är alltid bra med moteld till den uppsjö av kritik som finns mot vacciner. Särskilt den som finns på nätet, säger Marta Granström.
Oroade föräldrar
Kritiska åsikter om vaccination har enligt Marta Granström fått störst spridning i olika forum på internet. Men hon vittnar också om en ökad oro bland föräldrar som ska vaccinera sina barn, och att det i Sverige ägnas mycket tid och energi för att motverka misstron mot vaccinationer.
– Vad jag har förstått från barnläkare så är ganska många föräldrar oroliga inför vaccinationer. Men jag tycker att vi ändå har lyckats ganska bra i Sverige att kämpa mot den här skepsisen, jämfört med en del andra länder.
Studien publiceras i JAMA (Journal of the American Medical Association).