Foto: TT arkiv

Ingen ökning av mikroplast i Östersjön på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns lika mycket plastpartiklar i Östersjöns vatten på 80-talet som det gör i dag. Detta trots att användningen av plast tredubblats sedan dess.

Larmen om de stora mängderna mikroplast i haven har varit många, men enligt den första långtidsstudie som gjorts har den inte ökat på 30 år. Åtminstone inte i Östersjön. I vattnet kring Bornholm i södra Östersjön var förekomsten av plastpartiklar lika stor 1987 som den är i dag. Detta trots att plastanvändningen i länderna runt Östersjön tredubblats under samma period.

”Överraskande”

 – Det överraskande var att mängden plast i fisk har varit helt konstant under de senaste 30 åren, säger Torkel Gissel Nielsen, professor vid Danmarks tekniska universitet till Radio Gotland.  

Plast och miljö

Han är en av forskarna bakom den dansk-tyska studie som publiceras i vetenskapstidskriften Science of the Total Environment. Forskningen bygger både på analys av tarminnehållet hos planktonätande fisk (strömming och skarpsill) och på planktonprover ur havsvattnet.

Gamla provtagningar som ursprungligen gjorts för att kartlägga tillgången på mat i Östersjön, men som trettio år senare används till helt annan forskning.

Samlas på havsbottnen?

Det forskarna letat efter är plastpartiklar som är mellan 0,1 och 5 mm stora. Eftersom det tar mycket lång tid innan plast bryts ned, borde halterna vara väsentligt högre i de färskare proverna. Men så är det alltså inte. Exakt varför vet inte forskarna. 

– Det kan finnas flera förklaringar, den som ligger närmast till hands är att en del av plasten sjunker ned till botten, säger Torkel Gissel Nielsen.

Kan se likadant ut överallt

Andra teorier är att mikroplasten förs ut ur Östersjön med havsströmmarna eller att bakterier skulle bryta ned den. Och även om studien bygger på prover från vattnen kring danska Bornholm, tror man att resultatet borde vara representativt för hela Östersjön.

Mer forskning behövs

Nu menar forskarna att det behövs fler undersökningar för att ta reda på hur mycket av plasten som hamnat i sedimenten på havsbottnen, vad som händer med den och hur organismerna som lever där påverkas.

Studien är ett samarbete mellan institutet för akvatiska resurser vid Danmarks tekniska universitet och tyska Geomar i Kiel. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science of the Total Environment.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet