Hamiltonstövaren är en drivande hund för jakt på räv och hare och fungerar i många fall också som familjehund.
Johanna Flinta har två stycken. Tikar som hon både jagar med och avlar på.
Efterfrågade egenskaper
– Det är ”sök”, ”skall” och många andra egenskaper som ska stämma in på en hamiltonstövare, så det är klart att de hanar som är duktiga på det blir efterfrågade i aveln, berättar hon.
– Jag var inte med då, men på 80-talet och längre tillbaka fanns det hundar som hade flera hundra avkommor efter sig. Men det fungerar ju inte med den snäva avelsbasen som hamiltonstövaren har.
Selma och Stina heter tikarna i Johanna Flintas kennel. De har hittills haft haft fyra kullar med sammanlagt ett 30-tal valpar.
Nytt blod
– Vi har medvetet valt att skaffa valpar med hanar som inte varit så populära för att stärka vår kennel och vår linje av hundar. Det känns bra att testa nytt blod och på så sätt blir våra hamiltonstövare mer unika och lättare att para i framtiden.
Johanna Flinta är berättar att Svenska Hamiltonstövarföreningen arbetar aktivt för att minska problemen med inavel. Bland annat har man i sina avelsråd infört begränsningen att en hane inte ska bli far till mer än 30-35 valpar.
Vilka problem ser du om man inte slutar avla på ett fåtal hanar?
– Jag tror att risken för sjukdomar blir större. Jag har inget facit, men det känns viktigt hundarna inte är för nära släkt med varandra.