Det är kackerlackans hjärna och nervsystem som intresserar forskarna. När man analyserade dessa fann forskarna nio olika molekyler som alla visade sig vara giftiga för bakterier. Dessa substanser kunde ta död på mer än 90 procent av två farliga bakterier – den så kallade mördarbakterien MRSA, som knappt ingen antibiotika biter på idag, och e-kolibakterien, som kan orsaka diarréer.
Lever ohygieniskt
Ämnena från kackerlackan var däremot inte skadligt för mänskliga celler, och det innebär att forskarna tror att det på sikt är möjligt att utveckla nya mediciner utifrån de här substanserna hos kackerlackan.
Och att just kackerlackan tycks ha egenskaper som gör den motståndskraftig mot farliga bakterier är inte överraskande säger en av forskarna bakom studien, Simon Lee.
– Insekter lever ofta i ohygieniska miljöer där de möter olika sorters bakterier, säger Lee. Det är därför logiskt att just de har utvecklat ett sätt att skydda sig själva mot farliga bakterier.
Kan hjälpa mot superbakterierna
Idag växer problemen med de multiresistenta bakterierna världen över allt färre nya antibiotika tas fram eftersom läkemedelsindustrin inte ser några stora vinster i sikte.
Den antibiotika vi har idag håller på att bli verkningslös eftersom allt fler bakterier utvecklar resistens. Behovet av att ta fram nya läkemedel som kan ersätta dagens antibiotika är därför akut.
Bodil Appelquist
Fakta: Kackerlackor
Det finns runt 4000 arter, varav färre än 30 klarar av att överleva i hus; resterande lever i varierande miljöer där allt från öknar till tropiska skogar förekommer. De är betydligt vanligare utomlands men i Sverige finns exempelvis skogskackerlackan.
De flesta kackerlackor är nattaktiva djur, vilka under dagen döljer sig i springor och mörka vrår. De lever av såväl vegetabilisk som animalisk föda. Många arter spreds med handelsvaror från sina ursprungliga hemländer till alla länder på jorden.
Honorna, som endast behöver befruktas en gång i sitt liv, bär sina ägg tills ungarna är färdiga att kläckas. Äggen läggs omslutna av en kapsel.