Fabrikslägenheter monteras på plats Foto: Lindbäcks bygg

Lägenheter från fabrik minskar hyran

Uppdaterad
Publicerad

Att bygga lägenheter på fabrik och sen montera ihop dem till ett höghus på ett bygge sparar både pengar och tid jämfört med att bygga allt från grunden visar ny forskning.

Tekniken att bygga färdiga lägenhetsrum på fabrik och sen köra ut dem med lastbil och lyfta på plats med lyftkran har funnits många år nu, men fortfarande är det vanligast att bygga höghus på plats. I videon ovan ser du hur det går till.

Billigare och snabbare byggtid  

Enligt en ny studie som ännu inte är vetenskapligt publicerad så är det här industriella sättet att bygga runt 15 procent billigare när några av de största byggföretagens siffror jämförs. Dessutom sparas en månad på byggtiden och hyrorna blir lägre för de boende än i traditionellt platsbyggda flerfamiljshus.

– Man kan flytta in tidigare så vi har räknat på att det ger en hyressänkning på ungefär tio procent, enligt Lars Stehn som är professor för industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet och leder den nya studien. 

Lägre klimatutsläpp  

När man bygger lägenheter på fabrik måste det mesta vara av trä för att bli tillräckligt lätt att köra ut på lastbil. Idag står byggbranschen för en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Trähus har i snitt bara hälften så stora koldioxidutsläpp som ett vanligt hus i stål och betong. Räknar man med allt kol som är bundet i träet så kan ett trähus till och med bli klimatneutralt.

Möjligt fördubbla träbyggandet

Enligt Lars Stehns beräkningar vore det möjligt att fördubbla det industriella träbyggandet i Sverige på fem år. 

– Jag tror att det som står i vägen för en stor expansion av träbyggandet i Sverige kanske sitter hos kommunala bostadsbolag som bygger sällan som inte vet om den här tekniken. De känner en osäkerhet och tänker att trä brinner och ruttnar och krymper ihop. Det sitter i huvudet på folk, avslutar Lars Stehn. 

I del tre av serien ”Slaget om skogen – trä till allt” som finns på svtplay från 26/9 fördjupas hur träbyggandets klimateffekter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.