Det är en stor och högljudd apparat som femårige Elliot Leira Hagberg ska åka in i. Han är på Astrid Lindgrens barnsjukhus för att undersöka sitt onda knä i magnetresonanskameran. Elliot är lite spänd inför undersökningen men det lättar snart när han får leka med en leksaksscanner som visar hur magnetkameran fungerar. Väl inne i undersökningsrummet fortsätter leken och Elliot springer fram till det stora bildspelet där han får leta efter robotar och kycklingar som flyger runt på väggen.
Rummet är upplyst i olika färger och ser ut som hämtat ur en science fiction-film. Med hjälp av de olika bildspelen kan personalen skapa en stämning av undervattensmiljö, rymd eller regnskog.
Vill få barnen lugna och trygga
Målet med leken och den stämningsfulla belysningen är att få barnen lugna och trygga. Tidigare har många barn varit oroliga när de ska åka in i magnetkamerans tunnel. De har också haft det svårt att ligga tillräckligt stilla för att bilderna ska bli bra. Därför har personalen ofta tvingats söva de yngsta patienterna. Men förra sommaren började personalen pröva en ny metod. Med hjälp av leksakerna, bildspelen och den mysiga belysningen har man lyckats få fler barn att klara undersökningen utan narkos.
– Vi glömmer ofta bort hur viktig miljön är på sjukhus. Det är mycket apparater, det är vitt, sterilt och en ganska otäck miljö för de små barnen. Nu märker vi att barnen blir lugnare och mer harmoniska. Det gör att vi kan undersöka fler barn i lägre åldrar utan att behöva söva dem, säger röntgensjuksköterskan Katarina Johansson.
Många fördelar
Den nya metoden har flera fördelar. Dels slipper man riskerna som är förenade med narkos. En stor amerikansk studie har till exempel visat att barn som sövts flera gånger i ung ålder har en ökad risk att drabbas av inlärningssvårigheter senare i livet.
En annan fördel är att personalen numera upplever att de hinner undersöka fler barn, samtidigt som de sparar pengar.
– Ja det är ju stora pengar eftersom det är väldigt mycket personal involverat i en sövning. Det är en stor procedur med narkosläkare och narkossköterskor och den proceduren slipper vi nu, förklarar Katarina Johansson och berättar att hon nu förbereder en studie som ska mäta hur effektiv metoden är på barn i åldern fyra till sex år.
Elliot Leira Hagberg klarade av att ligga stilla utan att behöva sövas och det var en mycket nöjd liten kille som lämnade barnradiologiska kliniken:
– Det var roligt. Jag vill komma hit igen och leta efter kycklingen på väggen.