Levande medicin räddade livet på svårt cancersjuka

Uppdaterad
Publicerad

En ny metod att behandla cancer med levande celler är nu på väg. Den beskrivs som revolutionerande och i USA används den i dag på svårt cancersjuka barn. I sommar väntas behandlingen även bli godkänd inom EU.

– Det här är ett paradigmskifte inom medicin, en revolution i sättet vi behandlar cancer på.

Så beskriver Jonas Mattsson, professor vid Karolinska institutet, den nya behandlingen som redan räddat livet på många dödssjuka cancerpatienter.

Metoden kallas CAR-T-cellsmetoden. Enkelt beskrivet går den ut på att man tar blod från den cancersjuke och separerar ut T-celler, så kallade mördarceller från immunförsvaret. Dessa utrustas med nytt syntetiskt DNA och förs sen tillbaka i blodomloppet hos den sjuke.

Massmördarceller

– De här cellerna har nu lärt sig att känna igen och angripa cancer. T-cellerna fungerar som aggressiva massmördare som attackerar och förgör cancercellerna i kroppen hos den sjuke, berättar Jonas Mattsson.

Till skillnad från traditionella läkemedel lever T-cellerna kvar i kroppen där de förökar sig och fortsätter att attackera nya cancerceller. Behandlingen består därför av en enda dos manipulerade T-celler.

I höst ska Jonas Mattsson inleda en studie på cancersjuka barn och nu pågår en annan studie vid Uppsala akademiska sjukhus.

Extremt dyr

Men behandling är extremt dyr. Idag kostar en dos runt fyra miljoner kronor. Till detta kommer att behandlingen ofta leder till att patienten blir mycket dålig och måste få intensivvårdsbehandling. Det är alltså en både riskabel och mycket dyr behandling.

Hittills har studier gjorts på patienter som legat för döden i akut lymfatisk leukemi (ALL) och lymfom. Resultaten har varit anmärkningsvärda. Uppemot 90 procent har svarat på medicinen, och hälften av dessa är fortfarande cancerfria fyra till fem år senare.

I sommar väntas den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänna metoden för behandling inom EU, men trots det kan det dröja innan, om någonsin, svenska cancerpatienter kan ta del av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.