Foto: Foto: JNL/Wikicommons

Algoritm ska hejda internettrollen

Uppdaterad
Publicerad

Vi har nog alla råkat ut för internettrollet: En person som bor i kommentarsfälten och lurar in oss i långa, meningslösa och tidsödande diskussioner. Men nu har tre amerikanska forskare tagit fram en algoritm som ska kunna förutse vilka som blir internettroll.

Efter att ha läst en artikel på Facebook ser du att det har dykt upp ett gäng kommentarer. Nyfiken bläddrar du ner och ser en kommentar så galen att du känner dig tvungen att ge svar på tal. Personen ska bara inte få skriva det här oemotsagd.

Du får ett nytt svar, den här gången med några irrelevanta fakta, tre särskrivningar och en rad felaktiga användningar av ordet ”dem” och snart är du fast i en diskussion som bytt både ämne och ton och dödat nästan en timme av din tid. Vad har då hänt? Jo, internettrollet har slagit till.

Medier

Analyserade 40 miljoner inlägg

Nu kan det finnas hopp för att slippa några av de här trollen. Justin Cheng, Cristian Danescu-Niculescu-Mizil och Jure Leskovec är forskare från Standford och Cornells universitet och har gått till botten med hur internettroll agerar och hur man kan förutse deras beteende.

Genom att gå igenom 40 miljoner inlägg på sidorna CNN.com, Bretbart.com och IGN.com har de utvecklat en algoritm som ska göra det möjligt att förutse vilka som är potentiella internettroll.

Algoritmen ska gå att användas av moderatorer och domänägare så att de tidigt kan identifiera vilka som riskerar att bete sig på ett antisocialt sätt. Tanken, menar forskarna, är att man då kan minska antalet störande element i kommentarsfälten.

Sådant är trollet

Hur uppträder då trollen på nätet? De skriver svårlästa, negativa inlägg som ofta lämnar ämnet man diskuterar. De skriver också fler inlägg och kommentarer. Och så får de fler svar på sina, ofta provocerande, inlägg.

Dessutom, konstaterar forskarna, får de allt fler av sina inlägg raderade, vilket tycks provocera dem allt mer.

”Mata inte trollet”

Vad ska man då göra om man stöter på ett troll? Som domänägare eller moderator har man möjligheten att stänga av den person som beter sig illa men forskarna rekommenderar försiktighet och att hålla god ton eftersom onödigt hårt beteende och orättvis behandling kan leda till ännu starkare reaktioner.

Den rekommendationen kan man även tillämpa på oss vanliga internetanvändare: håll god ton och reagera inte onödigt hårt på provokationer, alltså ”mata inte trollet” som talesättet lyder. Det är lika bra att acceptera att de bara kommer bli värre och det är du (och alla som läser) som drabbas värst.

Så agerar internettrollet:

De skriver oftare, ofta dominerar de en diskussionstråd.

De får fler svar än genomsnittlig användare.

De lämnar ofta ämnet.

De skriver mer svårlästa inlägg.

De skriver mer negativt.

Källa: Antisocial Behavior in Online Discussion Communities av Justin Cheng, Cristian Danescu-Niculescu-Mizil och Jure Leskovec.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet