Ny forskning visar att personer som bott länge i områden med luftföroreningar har 15 procent större risk att dö av covid-19 Foto: Pexels

Luftföroreningar kan ligga bakom höga dödstal i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Personer som länge bott i områden med höga halter av luftföroreningar har 15 procent större risk att dö i covid-19 än personer som bor i områden med lägre halter, visar en studie från Harvards Universitet. 

Om mängden partiklar i luften hade minskat med så lite som ett mikrogram per kubikmeter så skulle 250 personers liv ha kunnat räddas – endast på Manhattan.  

Amerikanska forskare undersökte 3080 områden i USA och det visade sig att personer som länge bott i områden med höga halter av PM 2,5 löper 15 procent större risk att dö av covid-19 än personer som bor i områden med lägre halter.

Föroreningar från bilar och kraftverk

Det är små föroreningar i en storlek som kallas PM 2,5 som orsakar den stora skadan när vi genom andningen får in dem i våra kroppar. Föroreningarna är mindre än ett mänskligt hårstrå och kommer främst från förbränning av fossila bränslen, till exempel i bilar och kraftverk. 

—Utifrån kunskaperna vi har om luftföroreningarnas negativa hälsoeffekter vore det anmärkningsvärt ifall de inte bidrar till värre konsekvenser av detta coronavirus, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå Universitet.

Värst drabbade områdena mest förorenade

En annan studie som publicerades i veckan, visar att 78 procent av alla dödsfall i Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland skedde i de områden som var mest förorenade.  

Men den här typen av studier är inte epidemiologiska, det vill säga de kollar bara på sambandet mellan platser med höga halter luftföroreningar och höga dödsantal, enligt Bertil Forsberg. 

—Det är en väldigt liten studie. Därför behövs det mer forskning på miljöföroreningars inverkan på pandemin just nu, säger Yaron Ogen, studiens författare, till SVT. 

Luftföroreningarna har på flera håll minskat till följd av utegångsförbud och karantän, som SVT tidigare rapporterat om. De kortsiktiga effekterna av dessa minskningar gagnar främst människor som redan har underliggande lung- eller hjärtproblem. 

Mer om luftföroreningarnas effekter på vår hälsa i Vetenskapens Värld program ”Giftet i luften”.

Länk till studien från Harvard finns här.

Länk till studien från Martin Luther University Halle-Wittenberg finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.