Svenska forskare har upptäckt ett samband mellan män som röker och genetiska skador på Y-kromosomen. Det kan förklara varför rökande män oftare drabbas av cancer utanför lungorna än rökande kvinnor.
– Förlust av Y-kromosomen i blodceller är en av de allra vanligaste mutationerna hos människor. Varje gång en cell delar sig i vår kropp riskerar den att mutera, och ju äldre vi blir desto större är risken, säger Lars Forsberg som är forskare och genetiker vid Institutionen för Immunologi, Genetik och Patologi vid Uppsala Universitet och huvudansvarig till studien som presenteras i Science idag.
Lars Forsberg har tillsammans med sina forskarkollegor använt sig av tre stycken långtidsstudier där sammanlagt 6000 män har lämnat blodprov samt uppgifter om sina levnadsvanor. Han har analyserat deras blodceller och räknat kromosomer. Normalt har varje cell hos människor 23 kromosompar. Män och kvinnor skiljer sig åt vad gäller det sista kromosomparet. Män har istället för två hela kromosomer som ser ut som XX, en och en halv kromosom som gör att den ser ut som XY.
Y-kromosomen är livsviktig
Forskarna har kunnat visa att män som är 70 år eller äldre har en tendens att tappa Y-kromosomen i sina blodceller. Nu har han upptäckt att rökning också är en stor riskfaktor. Exakt vad rökning gör för att orsaka de här genetiska skadorna vet man ännu inte. Men effekterna av förlorade Y-kromosomer är stora.
– De män som var i 70-års åldern och hade stora förluster av Y-kromosomer dog 5,5 år efter blodtagningstillfället. De som inte hade några stora förluster dog i genomsnitt efter 11 år.
Cancerförsvar
Forskarna misstänker att Y-kromosomen i blodceller har en viktig funktion i immunförsvaret som kämpar mot cancer. Ju fler blodceller hos män där Y-kromosomen fattas, desto svagare blir försvaret.
I vanliga kromosompar behöver inte mutationer alltid vara så farliga. Cellen klarar inte av mutationen och självdör, och nya friska celler bildas. Blodceller verkar dock överleva förlust av Y-kromosomen och till och med föröka sig effektivare utan – vilket gör att mängden blodceller med som saknar Y-kromosom ökar.
Så för män som vill leva länge och vara friska är det viktigt att hålla i sina Y-kromosomer.
Sluta röka hjälper
Den stora positiva nyheten är att män som slutar röka ganska snabbt kan få ner sin andel blodceller som saknar Y-kromosomer.
– Vi kan faktiskt inte se någon skillnad i Y-kromosom förlust mellan män som tidigare varit rökare men som har slutat, jämfört med män som aldrig rökt. Det verkar dessutom gå ganska snabbt för de friska blodcellerna att komma igen efter rökstopp, säger Lars Forsberg.
I våras kunde han tillsammans med sina kollegor visa att förlust av Y-kromosomen i blodceller kan vara orsaken till att män drabbas oftare av cancer av alla sorter och att de har högre dödlighet i cancer. Det skulle också kunna vara en förklaring till varför män i genomsnitt har kortare livslängd än kvinnor.