Marijuanaforskning ger svar om människans minne

Uppdaterad
Publicerad

Drogen marijuana är känd bland annat för smärtstillande effekter, men också för att lindra besvär vid nervsjukdomar som MS. Men de negativa effekterna på marijuana är också väl kända.

En av de kända effekterna av marijuana är att närminnet drabbas. Det aktiva ämnet i marijuana, THC (tetrahydrocannabinol), gör helt enkelt att man får svårare att lära sig saker och att minnas.

Nu har forskare i Frankrike och Kanada lyckats ta reda på varför det blir såhär. Det handlar om en typ av celler som kallas astrogliaceller.

Cellerna som reglerar arbetsminnet drabbas av drogen

– Det här är det första beviset på att astrogliaceller reglerar vårt arbetsminne, säger Giovanno Marsicanno, en av de franska forskarna bakom den nya studien.

Tidigare har man trott att de här cellerna stödjer, skyddar och matar våra nervceller i hjärnan, neuronerna. Men på senare tid har forskare förstått att dessa celler har större betydelse för nervcellernas kommunikation än man trott.

Det visade sig nämligen att det finns en viss typ av receptorer i hjärnan (CB1R) reagerar på drogen (THC). Men när de här receptorerna sitter på de känsliga astrogliacellerna så skadas närminnet och inlärningsförmågan. Och i människohjärnan sitter de här receptorerna tätt, såväl på nervceller som på astrogliaceller.

Forskarna experimenterade då med möss var receptorer för THC enbart fanns i hjärnans vanliga nervceller. Inte i astrogliacellerna alltså. När dessa möss fick trogen THC så drabbades inte minnesförmågan.

Kan leda till marijuanamedicin

Forskarna tror nu att de här kunskaperna kan göra att man kan skapa en medicin baserad på den aktiva substansen i marijuana, men utan skadliga effekter på närminnet eller inlärningsförmåga. En marijuanamedicin för exempelvis MS-sjuka – men utan minnesskador som biverkning.

Nyligen godkändes även en munsprej baserad på cannabis-extrakt, alltså baserad på samma växt som marijuana, som läkemedel i Sverige. Den kan skrivas ut på recept som lindring för MS-sjuka.

Linus Brohult, SVT Vetenskap

linus.brohult@svt.se

twitter: @brohult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.