En total solförmörkelse är det enda tillfället som man med blotta ögat kan titta på flera miljoner grader varmt järn. För när månen lägger sig framför solen och blockerar det starka solljuset syns solens heta atmosfär, koronan, skina svagt i ett blått elektrifierat sken. Det var något som vi som tittade på solförmörkelsen i USA kunde se.
Det som lyste är järn som i den extrema värmen har omvandlat till joniserad gas, nämligen plasma.
Miljoner grader varmt
Men varför solens atmosfär är så utomordentligt het har länge varit en vetenskaplig gåta. Solens yta är bara 6.000 grader, så hur kan det bli miljoner grader varmt i atmosfären?
– Solens energi bildas längst in i solens kärna, och ju längre ifrån du kommer från själva värmekällan desto svalare blir det. Men vid solens yta börjar det helt plötsligt bli väldigt mycket varmare. Vi vet inte riktigt vad som orsakar det här, säger Holly Gilbert som är solforskare.
Är det nanoflarer?
En av de ledande teorierna just nu är att små men väldigt kraftiga explosioner i koronan skapar så kallade nanoflarer. En explosion motsvarar en 10 megaton vätebomb och forskarna har beräknat att miljontals nanoflarer exploderar varje sekund.
LÄS MER: Solstormarna överraskar forskarna
I ett experiment för några år sedan upptäckte astrofysiker på Nasa nanoflarer nära solens yta som var uppemot 16 miljoner grader heta. Nu vill forskare undersöka nanoflarer tusentals kilometer över ytan, och de passade på vid den totala solförmörkelsen den 21 augusti i år.
Flög i månskuggan
Två jetplan med varsitt teleskop i nosen fick i uppdrag att i några minuter flyga i månskuggan som svepte över jordytan med en hastighet av 2.600 km i timmen. Forskarna som stod kvar nere på jorden kunde i realtid följa observationerna.
– Vi hoppas kunna lära oss mycket från den här solförmörkelsen, men det kommer att dröja innan resultaten är klara, säger astrofysiker Amir Caspi som leder projektet till SVT.
Se filmen ”Den stora solförmörkelsen” i Vetenskapens Värld på måndag 18 september, 20.00 i SVT 2 eller SVT-play.
Kommande solförmörkelser
2019, 2 juli, solen blir totalt förmörkad över Chile och Argentina.
2020, 14 december är det åter dags för en total solförmörkelse över Chile och Argentina.
2021, 4 december, Antarktis.
2024, 8 augusti, Mexiko, USA och Kanada.
2026, 12 augusti, Island och Spanien.
2027, 2 augusti, Solen blir förmörkad över Egypten i 6 minuter och 23 sekunder. Extra lång solförmörkelse.
I Sverige sågs en total solförmörkelse senast 1954, nästa gång blir år 2126.
Källa: Nasa