• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Simon Rehnström/TT, Christine Olsson/TT

Något högre dödlighetsrisk för IVF-barn

Uppdaterad
Publicerad

De första veckorna av livet är något mer riskfyllda hos barn som skapats på konstgjord väg. Risken för dödlighet är dock fortfarande liten.

Antalet människor som söker hjälp för att bli gravida genom IVF-behandling ökar. Samtidigt förbättras möjligheterna hela tiden för dessa konstgjorda befruktningar.

Tidigare forskning har redan visat att det finns en ökad mortalitetsrisk för IVF-barn. Då har man dock trott att en avgörande orsak varit att IVF-befruktningar oftare resulterar i tvillingar och trillingar – vilket i sig innebär en ökad risk för dödlighet. Därför har man trott att risken skulle bli mindre med hjälp av ny teknik där det går att överföra ett singel-embryo vid IVF-behandlingen.

En ny studie från Karolinska institutet som uteslutit tvillingar och trillingar visar dock att den ökade risken för IVF-barn kvarstår även med singel-embryon, särskilt under de första veckorna efter födseln.

”Fortfarande är risken liten”

– Det är viktigt att påpeka att även om vi på gruppnivå kan se en viss ökad risk för dödlighet efter IVF så är risken för varje enskild individ fortfarande mycket liten, skriver Kenny Rodriguez-Wallberg, en av forskarna bakom den nya studien, i ett pressmeddelande.

Under den första kritiska levnadsveckan visade det sig vara störst risk för dödlighet hos barnen och en särskilt ökad risk gick att finna då embryot hade varit nedfryst eller överförts efter blastocystodling – en process där embryot odlas en längre tid. Vid dessa fall var dödlighetsrisken dubbelt så hög.

När barnen blivit ett år gamla försvann skillnader i risk för dödlighet helt mellan IVF-barnen och de som tillkommit genom naturlig befruktning.

”Risken störst vid för tidig födsel”

För tidigt födda barn verkar vara den största riskgruppen.

– Med alla komplikationer som tillkommer då bör man vara extra noga med att undvika risken att födas för tidigt, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.

Den nya studien från Karolinska institutet är den största studien hittills på området där drygt 2,5 miljoner barn mellan 1983-2013 studerats. Gruppen IVF-barn med dödlighetsutfall var dock liten och därmed behövs ytterligare forskning för att kunna dra säkra slutsatser.

Sedan 2013 har IVF-teknikerna förbättrats vilket kan indikera att de ökade dödlighetsriskerna minskat. Ny forskning med fokus från 2013 till nu är på planeringsstadiet uppger Kenny Rodriguez-Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.