En internationell forskargrupp har analyserat resultaten från över 400 publicerade studier och presenterar nu vad de kallar för överväldigande bevis på att ökad biologisk mångfald (med fler arter) i ett växtsamhälle är mer effektivt att ta till sig näringsämnen och solenergi, och ger större produktion av biomassa än när en eller ett fåtal arter växer för sig.
Växtsamhällen är som fotbollslag
– För att vinna turneringar måste du ha en stjärnspelare (så kallade superarter) som kan göra många mål, men du behöver också skickliga medspelare (andra arter) som kan passa och försvara. Stjärnspelare och lagkamrater bildar tillsammans ett effektivt lag (en biologisk mångfald), säger Lars Gamfeldt vid Institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet som ingår i den internationella forskargruppen.
Forskarna tittade på allt ifrån de minsta encelliga algerna till de största träden och ställde sig frågan hur en minskande biologisk mångfald påverkar viktiga funktioner i naturen – så som att ta tillvara näringsämnen, solenergi och därigenom producera biomassa.
Två huvudförklaringar
Studien visar att allt mer utarmade ekosystem, med allt färre arter, innebär en minskad tillväxt av biomassa. Och tvärt om är artrika skogar, åkrar och andra växtsamhällen mer effektiva och produktiva – dels för att de kan hysa fler ”superarter” – arter som producerar mer biomassa och är mer effektiva till exempel när det gäller att ta till sig näringsämnen och energi från solen.
Den andra förklaringen är att olika arter ofta har egenskaper som kompletterar varandra. Olika växtarter delar upp olika ”uppgifter” mellan sig – en växt som kräver mer sol växer högre, till skillnad från andra växter som kräver mer näring från jorden och så vidare. På så sätt kompletterar de varandra och ökar det totala resursutnyttjandet i växtsamhället och produktiviteten ökar.
FN har utlyst 2011 till skogens år
2010 var, enligt FN, den biologiska mångfaldens år och det gjordes ingen hemlighet av att människan idag utarmar den biologiska mångfalden i allt högre takt. Mycket på grund av klimatförändringarna och avskogningen.
Forskargruppen konstaterar även i den här studien att vi nu snabbt förlorar allt fler arter på grund av mänsklig påverkan. De menar att vi nu behöver prioritera vad vi vill skydda och bevara, för att upprätthålla de varor och tjänster som den biologiska mångfalden ger oss och som vi människor är helt beroende av.
– Nästan alla organismer på vår planet är beroende av växter för sin överlevnad. Om de processer som inverkar på växters produktivitet påverkas negativt av artförluster får det effekter på en av de mest grundläggande och livsuppehållande funktionerna på jorden, konstaterar artikelns huvudförfattare Brad Cardinale.
Anders Nord
SVT vetenskap
2011 – skogens år
Sverige är EU:s största skogsland och skogen utgör en stor del av vår ekonomi. Hela 122 miljarder generar export av skog- och skogsindustriprodukter, vilket utgör 11,2 procent av det totala exportvaruvärdet.
Mer än en femtedel av världens befolkning är direkt beroende av skogen. Avskogning är en av de främsta orsakerna till att det blir mer koldioxid i atmosfären och påskyndar de negativa klimatförändringarna. Många arters överlevnad och den biologiska mångfalden är direkt beroende av skogen.