Nobelpriset i fysik 2023 tilldelas svensk-franska Anne L'Huiller, ungersk-österrikiska Ferenc Krausz och franska Pierre Agostini för deras arbete med attosekundsfysik. Foto: Lunds Universitet/TT/The Ohio State University

Trio får Nobelpriset i fysik 2023 – för forskning om attosekunder

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset i fysik 2023 tilldelas svensk-franska Anne L'Huillier, ungersk-österrikiska Ferenc Krausz och franska Pierre Agostini för deras arbete med attosekundsfysik. Med en typ av laser har de gjort det möjligt att studera elektroners rörelser inne i atomer och molekyler.

Trion får priset för ”experimentella metoder som genererar attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) i ett pressmeddelande.

De tre Nobelpristagarna har gett mänskligheten nya verktyg att utforska världen av elektroner inuti atomer och molekyler. Med en exponeringstid på en miljarddels av en miljarddels sekund, en attosekund, kan man följa elektronernas rörelser runt en atomkärna.

Nobelpriset 2023

Fysikens papparazzi-fotografer

Fysikens paparazzi-fotografer har lyckats fånga det som rör sig så snabbt att det egentligen inte borde vara möjligt få en glimt av det. Det är som när man ska fotografera någon som springer väldigt fort. Om man har för lång exponeringstid blir bilden suddig. 

– I en klassisk modell kan man se atomen, men elektronen flyger runt som i ett moln runt hela atomkärnan och man kan inte se elektronens position på en specifik plats för att den är så snabb. Men nu kan vi på nära håll se hur den rör sig, säger Mariana Dalarsson, docent i elektromagnetisk fältteorivid KTH.

Stod i föreläsningssalen

Svensk-franska Anne L'Huillier la grunden för attosekundfysiken under 1980-talet. Hon stod mitt i undervisningssalen på Lunds universitet när hennes mobil ringde. Igen och igen. I pausen ringde hon upp numret som visade sig tillhöra Nobelkommittén. Då fick hon höra ”Anne L'Huillier – du har tilldelats fysikpriset 2023”.

– Min forskning har två stora användningsområden. En är väldigt fundamental, där vi tittar på elektroner och deras egenskaper. Den andra är mycket mer praktisk med tillämpningar inom medicin, kemi och industri, säger Anne L'Huillier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den fransk-svenska fysikern Anne L’Huillier omges av fotografer, studenter och kollegor på Lunds universitet, där hon är verksam. Foto: Ola Torkelsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2023

Mer i ämnet