Efter en lång tid ensam i rymden har bränslet på Cassini tagit slut och det har nu blivit dags för NASA att göra sig av med sonden. Cassini ska därför kraschas in i Saturnus atmosfär för att slutligen brinna upp som en meteor.
– Det är en stor händelse. Man gör det för att skydda Saturnus månar Titan och Enceladus, det kan finnas bakterier från jorden på den, som man inte vill ska hamna där, säger Jan-Erik Wahlund, vid Institutionen för rymdfysik i Uppsala och ansvarig för ett av instrumenten som finns på Cassini.
LÄS MER: Tidslinje Cassini – 20 år i rymden
Möjlighet till liv
Man har hittat vatten på Titan och Enceladus och det kan finnas möjlighet till liv, därför är det viktigt att inte bakterier sprids.
Men innan sonden tar eld idag så hoppas forskarna att Cassini ska lyckas mäta djupare ner i Saturnus atmosfär och sända tillbaka information. Det kommer bli sondens sista uppdrag. Ingen har någonsin varit så nära Saturnus.
– Vi hoppas att instrumenten ska mäta hela vägen tills den slutligen brinner upp. Det är jättespännande att se vad den kommer att plocka upp, säger Niklas Edberg, forskare som arbetat åtta år med Cassini.
Svensk ombord
Ombord på Cassini finns ett svenskt instrument som har varit bidragande till sondens många upptäckter. Instrumentet kan liknad vid en väderstation för rymdplasma. Den mäter temperatur, hastighet och densitet i de yttersta joniserade delarna av atmosfärerna på Saturnus och Titan.
Det svenska instrumentet har varit betydelsefullt för flera av upptäckterna. Bland annat har instrumentet varit delaktig i undersökningen av månarna Titan och Enceladus, där forskarna nu funnit vatten.
– Vi är väldigt nöjda med resultaten, säger Jan- Erik Wahlund.