Personlighetsdrag avgör i viss mån hur det går i livet när det gäller relationer, yrkesliv, välmående och hälsa. Så intresset för huruvida det går att ändra sina personlighetsdrag är stort. En ny studie visar att det är möjligt.
I studien ingick 1500 vuxna deltagare som hade ett eller flera personlighetsdrag som de ville ändra. Forskarna använde sig av fem faktormodellen eller big five-teorin som utgår från fem personlighetsdrag; öppenhet, extraversion, neuroticism, vänlighet och samvetsgrannhet. De flesta av deltagarna ville bli mindre neurotiska, mer samvetsgranna och mer extroverta.
Använde en app
Under tre månader fick deltagarna en psykologisk behandling som kunde utföras med hjälp av en app som heter PEACH, en förkortning för “personality coach”. Deltagarna fick verktyg som i dag vanligen förknippas med tekniker som används inom kognitiv beteendeterapi, KBT. Genom att använda metoder kring att sätta mål och sedan följa upp dessa så kan personerna nå ökad målmedvetenhet.
Forskarnas slutsats var att gruppen som fick behandling via appen lyckades förändra sina beteenden enligt sina önskemål. Det gjorde däremot inte den grupp som stod på väntelistan för att delta i experimentet och därmed inte fick någon behandling.
Olika sätt att se på personlighetsdrag
Petter Gustavsson, professor i psykologi vid Karolinska institutet har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt personlighetsforskning. Han är inte förvånad över resultaten.
– Det är bara en idé att personlighetsdrag är något stabilt. Empirin talar för att personlighetsdrag går att förändra.
Petter Gustavsson berättar att det finns två olika skolor inom psykologin om hur forskare ser på personlighetsdrag. En del menar att personlighetsdrag är något inneboende och beständigt som är svårt att ändra, medan andra ser personlighetsdrag som färdigheter som kan övas upp.
– Personlighetsdrag är ett komplicerat begrepp. Om man ser på personlighetsdrag som färdigheter så är det ju inte något kontroversiellt att säga att färdigheter skulle kunna förändras genom träning. Det är ju helt förväntat.
Huvudsak unga som deltog
Den brist Petter Gustavsson kunde se i studien var att forskarna inte närmare granskade vad som konkret förändrades i personernas liv. Det var även en svaghet att det i huvudsak var unga vuxna som deltog.
– Det finns en förändringspotential hos unga naturligt. Eftersom det finns en kontrollgrupp som inte förändras så kanske det inte spelar någon roll. Men för generaliserbarheten skulle man behöva göra det här på andra åldersgrupper också.
Studien publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.
Fakta om fem faktormodellen:
Modellen använder fem personlighetsdrag hos människan. En person kan vara extremt högt eller lågt på den skalan, men de allra flesta ligger någonstans i mitten.
Neurotisk: benägenhet för ångest, depressiva reaktioner, fientlighet och stresskänslighet.
Extrovert: utåtriktning, sällskaplighet och självsäkerhet.
Öppen: intresse och mottaglighet för fantiserande, konstupplevelser, känslonyanser, aktiviteter av olika slag och nya idéer.
Vänlig: tillit till och förtroende för andra, hjälpsamhet, samarbetsvilja och medkänsla.
Samvetsgrann: noggrannhet, prestationsvilja, självdisciplin, ordningsamhet och plikttrohet.
Källa: Psykologguiden