Handtorken är helt värdelös som hjälpmedel för att torka händerna när det kommer till att försöka begräna spridningen av virusbakterier, menar Agnes Wold. Foto: TT / SVT

Ny rapport: Moderna handtorkare är värsta virusspridarna

Uppdaterad
Publicerad

Moderna handtorksapparater är inte alls så hygieniska som tillverkarna verkar vilja påskina, det visar en ny forskningsrapport. Tvärtom, de sprider många fler viruspartiklar än vanlig torkning med papper. Professor Agnes Wold går till och med så långt att hon kallar blåstorken för meningslös.

I en rapport, som nyligen publicerats i Journal of Applied Microbiology, har forskare från brittiska Westminister university mätt spridning av virus hos tre olika handtorksmodeller. Det handlar om varmluftstork, papperstork och luftbladstork, där luft med högtryck blåser våldsamt bort vattnet från händerna.

Resultatet är anmärkningsvärt, där framgår det att handtorkning med luftblad sprider 30 gånger fler viruspartiklar än varmluftstorkning, och 1.300 gånger fler viruspartiklar än torkning med papper.

Blåser upp virus

Det har visat sig att moderna handtorksapparater använder luftblad som blåser luft – men även virus från händerna blåses upp, i styrkor på upp mot 690 kilometer i timmen.

– Blåstork är helt förkastlig och meningslös. Om man nu ska reducera bakterier eller virus så ska man torka sig med handduk. Ju längre tid man torkar sig och noggrannare, desto fler bakterier försvinner. Viruspartiklar skjuts här och var, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Forskningsrapporten visar också att luftbladstorkar blåser med så pass häftig fart att virus i sin tur slängs upp till tre meter i höjd, jämfört med vanlig varmluftstork som kastar viruspartiklar 75 centimeter i höjd. Pappershanddukar förmådde bara att kasta upp virus till 25 centimeter.

Rapporten visar dessutom att viruspartiklarnas densitet är störst inom räckvidden 75 till 125 centimeter – vilket skulle motsvara höjden på ett litet barn som står nära handtorksapparaten medan till exempel en förälder använder den.

– Någon annan kan ställa sig vid handtorkapparaten och andas in dina mikrober. Då kan de få till exempel influensa om du har den på din hand, rent teoretiskt, säger Agnes Wold.

”Torka på skjortan eller slipsen istället”

Professor Wolds råd är istället att använda exempelvis en slips om man lever med bakteriefobi, eller rent allmänt bara känner dig äcklad av att ha virus på händerna.

– Råkar du befinna dig i en situation där du har handtork men saknar papper, då kan det vara väl valt att dra åt slipsen, säger hon och fortsätter:

– Att torka händerna i byxan leder inte till att du får bort allt. Använd då istället slipsen eller skjortan, och säg till att du torkar dig runt alla fingrar, säger Agnes Wold som själv inte tycker det är farligt att ha lite bakterier eller virus på händerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.