Rapporten State of the Global Climate 2022 redovisar bland annat temperatur, havsvärme och -nivåhöjning, försurning, glaciärsmälta och extrema väderförhållanden. Även information om socioekonomiska effekter, så som livsmedelstrygghet och migration, är inkluderat.
Under fjolåret har katastrofala översvämningar, värmeböljor och torka drabbat stora delar av världen, enligt rapporten. Konsekvenserna av förändringarna har kostat länder flera miljarder kronor.
Haven och luften hårt påverkade
Värmen och surhetsnivåerna i världshaven nådde rekordhöga nivåer och havsisen i Antarktis och glaciärerna i de europeiska Alperna nådde rekordlåga nivåer. Den globala havshöjden och mängden värmefångande koldioxid och metan i luften har nått de högsta nivåerna som registrerats i modern tid.
– Den stora förändringen av havsnivåerna beror på att haven blir varmare och därav tar större plats. Men nu räknar man med att 30-40 procent av stigningen beror på avsmältning på Grönland och Antarktis, säger SVT-meteorologen Pererik Åberg.
Glaciärerna krymper snabbt
De glaciärer som forskare använder som måttstock för världens ”hälsokontroll” krympte med mer än 1,3 meter på bara ett år. För första gången i historien överlevde dessutom ingen snö sommarens smältperiod på Schweiz glaciärer.
2022 räknas dock inte som det varmaste året i historien, utan hamnar på femte eller sjätte plats beroende på mätmetod. Men rapporten uppvisar att de senaste åtta åren är de åtta varmaste som någonsin registrerats globalt sett.
Några länder som dock hade sitt varmaste klimat sedan man började mäta är Storbritannien, Frankrike, Irland, Portugal, Spanien, Belgien, Luxemburg, Italien, Tyskland, Schweiz och Nya Zeeland. Kina hade sin längsta och mest omfattande värmebölja i landets historia.
– Uppvärmningen i Europa går dubbelt så fort som det globala genomsnittet, enligt nya uppgifter från europeiska miljöbyrån Copernicus, säger SVT:s miljöreporter Calle Elfström och fortsätter:
– Vi i Sverige hade inga toppnoteringar, men det var värmeböljor.
Vatten och torka fördrev miljoner
Afrikas torka fördrev mer än 1,7 miljoner människor i Somalia och Etiopien, medan Pakistans förödande översvämningar – som gjorde att en tredjedel av landet vid ett tillfälle stod under vatten – fördrev omkring 8 miljoner människor, enligt rapporten.
Hör SVT:s klimatreporter och SVT:s meteorolog kommentera den nya FN-rapporten i klippet.