Världens högsta berg Mount Everest och Khumbu-glaciären. Foto: TT/Subel Bhandari

Ny rapport varnar för smälta glaciärer i Himalaya

Uppdaterad
Publicerad

En global uppvärmning på 1,5 grader kan leda till att en tredjedel av Himalayas glaciärer smälter, vilket kan innebära svåra konsekvenser för en tredjedel av jordens befolkning. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om bergsregionen som kallas den tredje polen och som drabbats hårt av klimatförändringarna.

Den så kallade Himalaya-Hindukush-regionen, där flera av världens högsta berg finns, är den plats på jorden som har störst mängd is, efter Arktis och Sydpolen.

Och nu varnar forskare för att stora mängder av isen kommer att smälta de kommande hundra åren, något som kommer att få svåra följder för människor och natur i området.  

Klimat

– Det här är klimatkrisen du inte hört talas om, säger Philippus Wester från organisationen International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), som lett arbetet med rapporten.

En tredjedel av glaciärerna kan smälta

I rapporten som tog fem år att sammanställa och där 350 forskare och experter från 22 länder bidragit med sin kunskap, menar man att även om den globala uppvärmningen stannar vid Parisavtalets 1,5 grader kommer en tredjedel av glaciärerna i området att ha smält till slutet av århundradet.

Samtidigt flaggar man också för att en uppvärmning på fem grader skulle innebära att två tredjedelar av glaciärerna i området försvinner.

Miljarder direkt beroende

I området finns länder som Kina, Indien, Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Nepal och Pakistan och 1,9 miljarder människor är direkt beroende av regionens vatten för sin försörjning av vatten, mat och energi

Och just detta kan bli ett stort problem när regionens tio stora floder påverkas av de smältande glaciärerna – bland annat genom att drabbas av översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet