31 deltagare undersöktes med magnetröntgen efter att ha använt nikotinfria e-cigaretter. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/TT

Ny studie: E-cigaretter påverkar blodcirkulationen – med en gång

Uppdaterad
Publicerad

Nikotinfria e-cigaretter påverkar blodcirkulationen efter bara ett användningstillfälle. Det visar en ny studie gjord på unga icke-rökare. Enligt forskarna krävs vidare studier för att se om det finns några långsiktiga skadliga effekter.

Att röka e-cigaretter har blivit allt vanligare i Sverige, framförallt bland unga. I fjol uppgav 45 procent av pojkarna och 37 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet att de testat eller använder e-cigaretter, enligt en rapport från CAN.

Så sent som i slutet av juli varnade världshälsoorganisationen (WHO) för att elektroniska cigaretter ”utan tvekan är skadliga”. Andra menar att det är ett mer hälsosamt alternativ jämfört med vanliga cigaretter. Vad de flesta i alla fall är överens om är att det krävs mer forskning för att ge en helhetsbild av hur e-cigaretter påverkar oss.

Försämrad blodcirkulation

En ny studie, som publicerats i tidskriften Radiology, visar att e-cigaretter påverkar kroppen redan efter bara ett användningstillfälle.

Totalt deltog 31 unga friska personer, som inte röker, i studien. Deltagarna undersöktes med magnetröntgen efter att ha använt e-cigaretter utan nikotin i. Bland annat kunde man se att blodcirkulationen i lårbensartären försämrades direkt efter användningen.

Behövs fler studier

Förändringarna i blodkärlen var dock inte bestående.

– Efter några minuter återställs allting till det normala. Man skulle kunna säga att det inte är en stor grej, att ingenting händer, men om någon vejpar (röker e c-cigaretter, red. anm.) regelbundet under en lång tid är det möjligt att det inte går tillbaka till det normala så lätt, säger Felix W. Wehrli, professor i radiologisk vetenskap och biofysik, som är en av författarna, till CNN.

För att se hur blodkärlen påverkas långsiktigt krävs därför fler studier, enligt forskarna. Forskarna kunde heller inte med säkerhet säga vilken eller vilka kemikalier i e-cigaretten som ledde till förändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.